Mgr. Alena Hanáková

  • STAN
  • Vizovice
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.05.2013 18:19:11

Muzea oslaví mezinárodní svátek

Muzea oslaví mezinárodní svátek

Už v pátek budou známi letošní laureáti cen Gloria Musaelis, začne festival Muzejních nocí.

Celý svět 18. květen slaví jako Mezinárodní den muzeí a galerií. Už od roku 1977 jej vyhlašuje Mezinárodní rada muzeí při UNESCO. K tomuto svátku se už léta připojuje také Česká republika, proto se v předvečer oslav - ve čtvrtek 16. 5. - dozvíme, která muzea v republice v uplynulých měsících připravila pro své návštěvníky nejatraktivnější programy a stanou se laureáty ceny Gloria Musaealis.
Tato celonárodní soutěž muzeí chce upozornit veřejnost na přínos muzeí a galerií ke zpřístupňování a využívání kulturního dědictví i k jeho ochraně a na špičkové výkony institucí i jednotlivých pracovníků v oboru muzejnictví. Soutěž je vyhlašována ve třech hlavních kategoriích – Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku. Do XI. ročníku se přihlásilo celkem 53 muzeí a galerií z celé České republiky se 73 soutěžními projekty. Slavnostní akt vyhlášení proběhne ve čtvrtek 16. května 2013 v Národním muzeu – Českém muzeu hudby.

Vyhlašovateli soutěže jsou Ministerstvo kultury ČR a Asociace muzeí a galerií ČR. A v jakých kategoriích se poměřují síly? Muzejní počin roku 2012 Soutěžním projektem v této kategorii může být jakákoli aktivita muzea, jejímž výsledkem je významné a dlouhodobé zkvalitnění sbírkotvorné činnosti, péče o sbírky, či služeb poskytovaných veřejnosti pokud byla završena v období od 1. ledna 2012 do 28. února 2013. 

Muzejní publikace roku 2012
Soutěžním projektem v této kategorii mohla být jakákoli původní publikace, včetně publikace vydané na elektronickém médiu, tematicky čerpající ze sbírky muzejní povahy nebo z vědeckovýzkumné činnosti muzea, která je určena pro veřejnost a která byla vydána od 1. ledna 2012 do 28. února 2013.

Muzejní výstava roku 2012
Soutěžním projektem může být v této kategorii stálá expozice či krátkodobá výstava, využívající sbírku muzejní povahy, trvající minimálně jeden měsíc pokud byla poprvé zpřístupněna veřejnosti od 1. ledna 2012 do 28. února 2013. 

Cena Českého výboru ICOM 

Cenu uděluje předsednictvo Českého výboru ICOM na základě doporučení poroty soutěže některému ze soutěžních projektů přihlášených do hlavních kategorií. Při výběru byl kladen zvláštní zřetel na ta kritéria a aspekty muzejní práce, které ICOM programově podporuje, tzn. výsledky mezinárodní spolupráce, společné projekty účastníků z různých zemí; projekty s mimořádně přínosným kulturně-výchovným prvkem; nebo aktivity zpřístupňující muzea tělesně a smyslově postiženým. Na cenu Gloria Musaealis plynule naváže již 9. ročník Festivalu muzejních nocí, který bude probíhat ve dnech 17. května až 8. června 2013. Celorepublikový festival, který pořádá Ministerstvo kultury ČR a Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Národním muzeem, zastřešuje jednotlivé akce muzeí a galerií a poskytuje platformu pro společnou kooperaci, a také pro lepší informovanost veřejnosti o nabídce našich kulturních institucí. Festival se stal ojedinělou kulturní a společenskou událostí, do které se každý rok zapojují nové instituce, a která nemá svým rozsahem v Evropě obdoby. Narůstající úspěch jednotlivých ročníků festivalu dal vzniknout myšlence slavnostního Národního zahájení. Tato zahajovací slavnost se stala každoroční tradicí konanou vždy pod záštitou jednoho z krajů a ve spolupráci s Asociací krajů České republiky. Letošní, v pořadí již šesté slavnostní Národní zahájení Festivalu muzejních nocí proběhne v pátek 17. května 2013 v prostorách Muzea Jindřichodradecka.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama