Martin Říha

  • KSČM
  • Brno-střed
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.05.2013 17:40:37

Konec zahrádkářů v Brně?

Konec zahrádkářů v Brně?

Po několika klidných letech, kdy byla podpora zahrádkářů na relativně dobré úrovni se nám začíná blýskat na horší časy. Co vede starostu Brna – střed k prohlášením, že je třeba budovat parky pro širokou veřejnost a zahrádky z centra vyhostit na ok

   Po několika klidných letech, kdy byla podpora zahrádkářů na relativně dobré úrovni se nám začíná blýskat na horší časy. Co vede starostu Brna – střed k prohlášením, že je třeba budovat parky pro širokou veřejnost a zahrádky z centra vyhostit na okraj. Dobře ví i jako městský zastupitel, že rezerva na tento účel žádná není.

    Ptám se co se skrývá za veřejným zájmem? Nechci se domyslet. Tak jako už nesčetněkrát z toho může vylézt na povrch zájem developerů. Jak snadno půjde změnou Územního plánu převést park na stavební pozemek že! Hlavně když tam nebudou zahrádkáři, kteří by mohli dělat problémy.Jedná se přece o lukrativní pozemky v centru.

    Ještě mě napadá jedna myšlenka a to v souvislosti s jednáním zastupitelstva města Brna.  Ty velké tanečky kolem zahrádkářů a kolem ÚP jsou předzvěstí, že se nám blíží volby. Když se nepodařilo prosadit nový Územní plán, tak to musíme provést jinak. Musíme splnit to co jsme slíbili našim podporovatelům v naších kampaních. Teď po nových volbách už se nemusíme do zastupitelstev dostat nebo už nebudeme mít sílu prosadit to co potřebujeme! Ano takové je myšlení současných mocných v našem městě. Nebudu zřejmě daleko od pravdy.

   Přitom taková ušlechtilá činnost jako je zahrádkaření pomáhá městu daleko více. Zahrádkáři za vlastní peníze a ještě městu za to platí udržují krajinu. Intenzivním zavlažováním pomáhají v letním období ochlazovat ovzduší ve městě, což je dokázáno vědeckými studiemi. Opět musím podotknout za své. Nemalou roli má také pohlcování prachových částic. Údržba parků bude stát nemalé finance a funkce výše zmiňované nemůžou tyto parky nahradit.

   Zahrádkaření má také významné sociální funkce. Není to jen omezená skupina lidí, jak říkají seniorů, ale jsou zde společně různé věkové kategorie. Senioři sem vodí vnoučata a učí je poznávat přírodu a jak s ní žít v souladu. Učí je, že člověk je na přírodě závislý a ne ona na něm.další funkcí, kterou musím zmínit, je prodlužování aktivního života seniorů. Ano jsou to lidé kteří v zápalu souboje s plevelem zapomínají na choroby.  Když tito lidé o zahrádky přijdou je to jejich konec aktivit. Blízká zahrádka u jejich bydliště má pro ně velký význam.

Je to i určitá výpomoc samozásobením zdravějšími potravinami tzn. přilepšení k penzi. Ale i rodiny s malými dětmi jsou vděčni, zvláště v dnešní době, za kousek půdy. Vědí co svým dětem dají na talíř a naučí je základům z botaniky. A co víc mají své ratolesti pod kontrolou neponechané napospas ulici.

   Jako předseda Územního sdružení ČZS v Brně městě budu nadále bojovat proti rušení zahrádek, protože mají mnoho funkcí pro samotné město. Jen si to někteří zastupitelé ze současných mocných neuvědomují. Budu končit heslem „Zahrádkářům čest“.

                                                                              Martin Říha

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama