RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2013 18:00:00

Fotbal jako evropská politická metafora

Fotbal jako evropská politická metafora

Sobotní finále fotbalové Ligy mistrů bylo jistě nejsledovanější sportovní událostí roku.

Bayern Mnichov versus Borussia Dortmund, aneb Němci vládnou Evropě. Miliardy televizních diváků po celém světě zažily v přímém přenosu metaforický obraz poměrů v EU zmítané chronickou dluhovou krizí. Fotbal jako učebnice reálné politiky.
Fotbal jako válka i smíření
Fotbal a politika, stejně jako fotbal a náboženství, k sobě měly a mají blízko. Hranice mezi nimi byla vždy vágní. Nejen v Latinské Americe najdeme dlouhý seznám vlád, které musely rezignovat po porážkách svých národních týmů. V roce 1969 se mezistátní zápasy mezi Hondurasem a Salvadorem staly rozbuškou reálné války, která dostala přívlastek „fotbalová“. V Evropě naopak Silvio Berlusconi využil své majetkové angažmá v AC Milán k nastartování úspěšné politické kariéry a Itálii na léta vymanil z kolotoče každoročních politických krizí.
Fotbal hrál v dějinách vždy ambivalentní roli. Na jedné straně dokáže posloužit úspěch hráčů na trávníku k nastartování národní euforie. Nejslavnějším příkladem je známé německé „my jsme zase někdo“ po nečekaném triumfu na mistrovství světa 1954 v Bernu. Na druhé straně využila argentinská vojenská junta pořadatelství mistrovství v roce 1978 a vítězství národního týmu, vedeného legendárním vlasatým Mario Kempesem, k pacifikaci domácího odporu. Demonstrující matky zmizelých vězňů vojenského režimu byly díky šikovné propagandě vystaveny podezření z nedostatku vlastenectví.
Fotbal není jen sport a velký byznys. Svět kolem něj je plný emocí, které zobrazují politické, sociální, etnické, rasové či náboženské složení zainteresovaných komunit. Třeba balkánské války mezi Chorvatskem a Srbskem byly de facto odstartovány s předstihem na stadiónu v Záhřebu, kde si to v květnu 1990 mezi sebou ostře rozdaly rivalové – místní Dinamo a bělehradská Crvena Zvezda. Željko Ražnatovič, přezdívaný Arkan, později jako vůdce bělehradských ultras mobilizoval své příznivce přímo ze stadionu do armády. Ovšem nejen na horkokrevném Balkáně, ale i na chladných britských ostrovech fotbal odhaluje napětí ve společnosti. Ne nadarmo se ve Skotsku žertem definuje ateista jako ten, kdo se v Glasgow na zápas katolického Celtiku a protestantských Rangers přijde jen „podívat“…
Fotbal a s ním spojené emoce ovšem politikové využívali i k šíření myšlenek na zmírnění napětí a spolupráci. Z nedávné historie této „fotbalové diplomacie“ můžeme zmínit třeba zápasy mezi USA a Íránem nebo Tureckem a Arménií. V globalizovaném světě je fotbalu také přisuzována důležitá role napomáhající sociální prostupnosti. Vždyť kde jinde než na trávníku to mohou hoši z chudinských slumů v nějaké africké zemi dotáhnout rychle až mezi milionáře ve Wembley?
Fotbal a evropský sen
Samostatnou kapitolou je fotbal a evropská integrace. V roce 1995 vynesl Evropský soudní dvůr slavný verdikt v kauze Bosman. Belgický fotbalista se v žalobě dožadoval přestupu do francouzského klubu, který odmítal jeho mateřskému klubu z belgického Lutychu zaplatit přestupový poplatek. Liberalizační rozsudek byl přelomový, když stanovil, že hráč, kterému končí v jeho klubu smlouva, může odejít do klubu v jiné zemi EU bez náhrady. Zároveň rozsudek zrušil v rámci EU kvóty na zahraniční hráče v domácích ligách. Od té doby může hrát za fotbalový klub v Evropě libovolný počet cizinců, pocházejí-li ze zemí EU.
Zdálo se, že ryzímu „evropanství“ na fotbalovému hřišti nestojí nic v cestě. Od roku 1992 se hraje inovovaná Liga mistrů, v níž si to pravidelně rozdávají nejlepší evropské fotbalové kluby. Je to samozřejmě velký byznys, ve kterém rozhodují peníze, takže kluby z menších zemí už na finále nemají šanci – jestliže do Bosmanova rozhodnutí se občas do finále dostaly i kluby z Holandska, Belgie, Švédska, Skotska, Řecka, Rumunska a bývalé Jugoslávie, po roce 1995 se to povedlo pouze jednou portugalskému (FC Porto), jinak všechno drtí kluby z „velké pětky“ (Anglie, Španělsko, Itálie, Německo, Francie). Ale až do propuknutí eurokrize byly kluby ve finále pozoruhodnou „eurosměsicí“ hráčů s „globálním kořením“ (Afričané, Brazilci, Argentinci), v níž národní prvek hrál jen velmi podřadnou roli.
Vrcholem bylo složení anglických klubů. Například v roce 2005 zvítězil Liverpool. V jeho finálové jedenáctce hráli jen dva Angličané a dále dva Španělé, dva Češi (sic!), Polák, Fin, Dán, Ir a jeden Afričan z Pobřeží Slonoviny. V roce 2006 hrál ve finále Arsenal a na hřiště nastoupil se dvěma Angličany, dvěma Francouzi, dvěma Afričany, Bělorusem, Němcem, Švédem, Španělem a Brazilcem. Za Chelsea hráli v roce 2008 ve finále 4 Angličané, dva Francouzi, Portugalec, Čech, Němec a dva Afričané. Ještě předloni byl ve finále Manchester United, za nějž nastoupili tři Angličané, Holanďan, Srb, Francouz, Welšan, Brazilec, Ekvádorec, Mexičan a Korejec. Velmi pestré složení však měly i španělské či italské kluby. V roce 2006 vyhrála Ligu mistrů Barcelona, za níž nastoupili tři Španělé, dva Brazilci, dva Holanďané, Francouz, Portugalec, Mexičan a hráč Kamerunu. V roce 2010 dosáhl na pomyslnou metu italský Inter Milán – Ligu vyhrál, aniž by měl v zahajovací jedenáctce jediného Itala. Tým z lavičky navíc vedl portugalský kouč José Mourinho.
Vždycky vyhrají Němci
Eurokrize ovšem poměry v evropském fotbale hodně změnila. Některé zadlužené britské a francouzské kluby začali kupovat arabští šejkové, vysoké daně vedou k odlivu hráčů. Zadlužené španělské kluby mají úvěry u krachujících bank a některé jejich majetky mohou být dnes zastaveny u německých bank či přímo u ECB ve Frankfurtu. Italské kluby čelní pozice po úplatkářských aférách vyklidily. Naopak Bundesliga těží z racionálního přístupu k finančnímu hospodaření a německé kluby se – stejně jako německá politika v EU – dostaly na evropský vrchol.
Rozšíření EU možná pomohlo zacelit rozdělení Evropy na Západ a Východ, ale projekt euroměny způsobil nové rozdělení kontinentu na dotující Sever a zadlužený Jih. Ani tady fotbal jako politická metafora nezklamal. Obrazem poměrů v EU bylo letošní semifinále Ligy mistrů. Dva německé kluby ze „severu“ (Bayern Mnichov, Borussia Dortmund) porazily na hlavu dva španělské kluby z „jihu“ (Real Madrid, FC Barcelona) celkovým skóre 11:3. Zajímavé bylo i složení hráčů na trávníku. Za Barcelonu nastoupilo 8 Španělů (plus jeden Argentinec, Brazilec a Chilan), za Dortmund 7 Němců (doplněno třemi Poláky a jedním Srbem), za Bayern v jednom utkání 6, v druhém 5 Němců. Jedině „královský“ Real si udržuje multietnické složení. Trend k evropské renacionalizaci, hojně diskutovaný politology, je na fotbalovém pažitu více než zřetelný.
Gary Lineker, slavný anglický fotbalový internacionál, je autorem jedné z mnoha humorných definic této hry: „Fotbal je hra, kterou hraje dvaadvacet hráčů a vždycky vyhrají Němci.“ Samozřejmě – nic proti německým fotbalistům. Finále Ligy mistrů nabídlo atraktivní podívanou a oba němečtí trenéři – Jupp Heynckes a Juergen Klopp – svým charismatem budí úctu. Ale s ideálem evropského projektu to má máloco společného. Koneckonců zajímavý byl i pohled na čestnou tribunu. Na jedné straně stojí Catherine Ashtonová, tzv. evropská ministryně zahraničí, kterou nikdo nezná a která se svou přítomností snažila nabrat politické body, ale hráči obou klubů ji po skončení zápasu ostentativně ignorovali a někteří jí ani nepodali nabízenou ruku. Na druhé straně juchající kancléřka Angela Merkelová, která se s hráči objímá a šeptá jim důvěrnosti. V září ji čekají volby a je na vrcholu. Ví, že týdeník Die Welt v palcovém titulku napsal: „Vítězem Ligy mistrů je Německo.“
A jaký dojem si z toho má odnést český politický pravičák? Nejspíš smíšený. Na jedné straně vyhrál ten lepší, nám bližší. Prohrála Borussia Dortmund, jejíž tým kdysi opěvoval sociálně-demokratický německý kancléř Gerhard Schroeder slovy, že na něm „ulpívá image havířské party z Porúří, z doby, kdy šlo ještě o tzv. poctivou dřinu“. Vyhrál Bayern Mnichov, synonymum kapitalistického úspěchu bavorského hospodářství, jeho bank a high-tech průmyslu. Na druhé straně chyběl na hřišti český fotbalista. A jak sledujeme poměry, bude ještě trvat, než se nějakého našeho kouzelníka ve finále dočkáme. O českém klubu ani nemluvě.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama