JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.08.2013 18:43:37

Miroslav Antl navštívil oslavy 130 let SDH Záměl

Miroslav Antl navštívil oslavy 130 let SDH Záměl

V sobotu 10. srpna navštívil senátor Miroslav Antl obec Záměl. Místní hasiči zde v areálu pod kostelem sv. Marka slavili kulaté výročí - 130 let od založení sboru. Historii připomněl ve svém úvodním projevu starosta obce Josef Novotný.

V sobotu 10. srpna navštívil senátor Miroslav Antl obec Záměl. Místní hasiči zde v areálu pod kostelem sv. Marka slavili kulaté výročí - 130 let od založení sboru. Historii připomněl ve svém úvodním projevu starosta obce Josef Novotný i starosta hasičů Lukáš Jedlinský, který také předal ocenění nejlepším hasičům sboru.

A pak již následoval bohatý odpolední program, ve kterém nechyběly ukázky historické i soudobé hasičské techniky, hudební vystoupení nebo hry pro děti.

Miroslav Antl zavzpomínal se starostou na minulý rok, kdy tu byl na návštěvě v základní škole, která je chloubou obce a dostala cenu za zdařilou rekonstrukci.

Zajímavostí hasičského sboru je nepochybně vlastnictví obojživelného pásového transportéru PTS-10 (plovoucí transportér střední). Obec jej zakoupila v roce 1992 a do Záměle byl přepraven z Břeclavi. Tento pásový obojživelník ruské provenience byl do výzbroje Československé lidové armády zaváděn od roku 1968, ale koncem devadesátých let bylo rozhodnuto o ukončení aktivní činnosti PTS-10 v armádě.

V Záměli je transportér používán k uvolňování toku řeky Orlice v případě zamrznutí, což se mezi Doudlebami a Zámělí děje poměrně často.


Záložení SDH Záměl

11. listopadu 1873 vzplál zdejší mlýn a úplně jej zničil. Tato událost byla podmětem k úmyslnému založení „dobrovolného sboru hasičského“.  Uběhlo 10 let od této události, když tehdejší zastupitelé obce v čele se starostou A. Hlaváčkem tak rozhodli dne 12.2.1883. Sbor zasahoval při požárech nejen v obci, ale i v okolních obcích např. v Kostelci nad Orlicí, v Merklovicích, v Potštejně.

Posláním sboru byla samaritánská činnost, která v roce 1951 přešla pod Československý červený kříž v Potštejně.

Možná nevíte

Obojživelné pasové transportéry PTS-10 „zachránily“ povodně. V roce 1997 při povodních na Moravě se totiž přišlo na to, že za tuto techniku v podstatě neexistuje náhrada. Plechové necky na pásech byly zachráněny a svoji práci odvedly i v následujících letech, např. při povodních v roce 2002. Vozidla při povodních výrazně pomáhala při evakuacích jak osob, tak i majetku. Přece jen – přepravní kapacita 72 stojících osob není nikdy k zahození.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama