Bc. Zdeněk Mach

  • ODS
  • Liberecký kraj
  • Zemědělský výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.03.2010 10:37:00

O mléku a zvláštních nevýhodách

O mléku a zvláštních nevýhodách

Vláda 22.3.2010 schválila podmínky pro poskytování platby na krávy chované v systému s tržní produkcí mléka.

Prostředky slouží pro pomoc mlékařskému sektoru, který je dlouhodobě postižen ekonomickou krizí. Od letošního roku až do roku 2012 ročně bude vyplaceno chovatelům krav s produkcí mléka 32 milionů EUR z finančních prostředků EU.

Mottem této podpory je konstatování, že sektor mléka se považuje za ekonomicky citlivý druh zemědělské činnosti. S tím lze jen souhlasit. Dokonce bych se nebál použít termín strategický.

Při ročním objemu financí to bude znamenat zhruba 30 a 35 haléřů na litr mléka, který naši zemědělci dostanou. Při ztrátách, které v roce 2009 v komoditě mléko zemědělci utrpěli, to není kdovíjaká záchrana, ale malé ryby, také ryby.

V tiskové zprávě Ministerstva zemědělství k této podpoře je mimo jiné napsáno, cituji doslova: „Česká republika se tak rozhodla využít podpory na vyrovnání zvláštních nevýhod, které ovlivňují zemědělce v odvětví mléka a mléčných výrobků“. Mě osobně při přečtení najednou napadla otázka, co jsou to ty zvláštní nevýhody?

Jsou to nerovné podmínky našich zemědělců se zemědělci ve staré patnáctce? Ty jsou skutečně velmi zvláštní. Vyšší dotace trvající od roku 2004, různé další klientelistické doplatky v řadě zemí staré patnáctky na podporu mléčných farem až po nesmyslně vysoké kvóty mléka v řadě těchto zemí, bez ohledu na vlastní spotřebu s nutností buď vyvážet, nebo vylévat.

Nebo snad jsou zvláštní nevýhody chování obchodníků, převážně obchodních řetězců v rukou zahraničních vlastníků, kteří v rámci tak zvané konkurenční soutěže prodávají za ceny, které neodpovídají reálné ceně nákladů všech zúčastněných na výrobě potravin? Samozřejmě konkurenční soutěž myšlena mezi těmito „maloobchodníky“ držící u nás 80 procent trhu s potravinami.

Nevím, která odpověď je správná. Vím, že správné není jedno ani druhé, ale zvláštní to je každopádně. Teď zbývá jen doufat, že si oněch zhruba 35 haléřů pro naše producenty mléka nepřivlastní třeba obchodníci dalším snížením nákupních cen mléčných výrobků.

Zdeněk Mach, poslanec PS PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama