Ing. Michal Kostka

Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • KSČM
  • Kroměříž
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2013 23:04:50

Je zákaz řešením?

Je zákaz řešením?

Reakce na článek Jiřího Valenty z Naší pravdy z 12.8.2013. Článek lze také nalézt např. na http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/politici-volicum/Valenta-KSCM-Je-hazard-az-tak-nevitany-279406.

Se zájmem jsem si přečetl článek, na který tímto reaguji. Autor v něm píše o tom, že herny způsobují spoustu problémů. Obce proto podle něj usilovaly o jeho nulovou toleranci, ale dnes, kdy již získaly možnost hazard zakazovat, se jim do toho moc nechce.

Je mi již delší dobu známo, že Jiří Valenta je silným odpůrcem herních automatů. Já si samozřejmě nemyslím, že herní automaty jsou něco skvělého. Ale jsem toho názoru, že zákazy nic neřeší a v některých případech mohou nadělat více škody než užitku, protože nic není černobílé.

Nicméně jeví se mi, že pohled autora moc velké barevnosti nedosahuje. Jediný argument pro nezákaz automatů, který v článku zmiňuje, je to, že přinášejí peníze, a tento argument ihned označuje za nedostatečný. Ale našly by se i další argumenty.

Předně – myslí si autor, že se po zákazu automatů z hráčů, kteří u nich zvládli vysedávat hodiny, stanou hodní beránci, kteří nebudou myslet na nic jiného než na blaho své rodiny a práci pro charitu? Já se domnívám, že nikoliv. Pravděpodobně si za svou závislost najdou jiný substitut, např. alkohol nebo drogy, a peníze, které dříve spolykaly automaty, stejně propijí nebo profetují. Obávám se, že tyto možnosti mohou být pro společnost daleko horší. Nebo si najdou nějakou černou hernu, kde se svému koníčku budou moci věnovat. A tato možnost je pro společnost opět horší. Nejenže z černých heren nepůjde obcím žádný zisk, ale budou v nich moct hrát i děti a mladiství, kterým by to v legálních hernách, ohrožených pokutami a případně zákazem obecní vyhláškou, pravděpodobně (alespoň tedy v některých) nebylo dovoleno. Osobně jsem velmi rád, že obce možnost zakázat hazard vyhláškou dostaly, neboť i když jej přímo nezakážou, mohou hrozbou zákazu provozovatele heren tlačit k určitému chování.

A že černé herny po zákazu alespoň ve větších městech vznikat budou, nepochybuji. Protože kde je poptávka, tam je i nabídka. A zákazem se poptávka neodstraní. Stejně jako za slavné prohibice v USA vznikaly černé nálevny. Koneckonců zakázané ovoce nejvíce chutná.

A co já osobně považuji za nejhorší, je to, že pokud se zavřou herny, jejich zaměstnanci přijdou o práci. Kdy najdou nějakou jinou, těžko říct, práce je tak už dost málo. Možná nějakou najdou v nějaké černé herně, jak jinak než načerno. Opět skvělá vize. Je potřeba uvědomit si jednu věc – obsluha heren je v tom nevinně. Je v hernách proto, že v dnešní době silné nezaměstnanosti chtěla mít práci a uživit třeba své děti. Gambleři si ničí život sami a dobrovolně. Mají obce pomáhat gamblerům proti jejich vůli a připravit obsluhu heren o živobytí? Abych parafrázoval autora, o podstatné části nezaměstnaných a jejich rodin „je notoricky známo, že v sobě soustřeďují celou řadu společenských patologií. Ať se již jedná o destrukci sociálně slabých rodin, přidruženou hospodářskou a násilnou kriminalitu, konzumaci alkoholu a drog nebo ,jen‘“ strádání lidí a přežívání s nuznými finančními prostředky.

Proto úplný zákaz hazardu nepovažuji za prospěšný a vhodný, byť určitě není špatné jej zakázat ve vybraných lokalitách. Proti hazardu se dle mého názoru dá bojovat jediným způsobem – prevencí. Lidé se smysluplnou náplní života jistě nebudou trávit dny a noci vysedáváním u blikajících stroječků. Jistě, dát lidem smysluplnou náplň života je běh na dlouhou trať, roky a desetiletí, a je třeba začít už v dětství. Myslím, že jedním z klíčových prvků cesty, jak toho dosáhnout, je vést děti ke sportu, k umění či k jiné tvůrčí činnosti. Poplatky za tyto kroužky dnes vytahují rodičům nemalé peníze z kapes a tak dobře rozvažují, zda na ně dítě poslat. A dotace sportovním klubům je často první místo, kde se škrtá. Ulevme tedy peněženkám rodičů a věnujme výnosy z hazardu na zajištění těchto kroužků. Jinak naše děti skončí opět v těch hernách nebo ještě hůře, u jehel…

Článek byl publikován v Haló novinách 12.9.2013.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama