Ing. Milan Urban

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2013 18:22:56

Rychlodráha – otázky a odpovědi

Rychlodráha – otázky a odpovědi

Jsem rád, že myšlenka vybudovat rychlodráhu Praha - Kladno zaujala jak čtenáře blogu, tak návštěvníky mých stránek. Ještě více mne pak těší fakt, že se prakticky všichni shodují na smysluplnosti tohoto projektu.

Ale jelikož se v mé poště pravidelně objevují dva dotazy, rád bych je zodpověděl v samostatném komentáři.

Dotaz číslo 1: Proč to nešlo dřív? Variací na tento dotaz pak je „proč jste ji nevybudoval, když jste byl ministr průmyslu?“

Když jsem byl v letech 2003 až 2006 ministrem, byly strategickým úkolem realizovat připravené investiční pobídky. Tento úkol jsem „zdědil“ po svých předchůdcích Miroslavu Grégrovi a Jiřím Rusnokovi. Těm pak zanechaly pravicové vlády práce až nad hlavu – namátkou pokaženou privatizaci nebo rozestavěný Temelín, polykající miliardy. Jak já, tak moji předchůdci jsme přitom měli lidově řečeno jen jedny ruce, a plán vybudování rychlodráhy byl pouze ve fázi návrhu a v meziresortním jednání s Ministerstvem dopravy. Proč to nešlo v letech 2006 až 2013 je pak velmi dobrý dotaz, ale je nutné jej adresovat někomu jinému.

Dotaz číslo 2: Kde na to vezmeme?!

Odpověď je velice jednoduchá – to, že předchozí vlády částečně nestihly vyčerpat peníze z fondů EU a částečně je utratily za nesmysly, ještě neznamená, že nejde na racionální projekty dotace z EU čerpat. Rychlodráha je přitom právě tou stavbou, kterou lze z velké části financovat z evropských peněz i v programovacím období po roce 2013.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama