ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.10.2013 18:47:23

A skláři nebudou mít co žrát!

A skláři nebudou mít co žrát!

V jednu chvíli to vypadalo, že tato známá replika Stelly Zázvorkové z filmu Pelíšky se stane skutečností. Jsem moc ráda, že tomu tak není a sklářství se u nás v kraji začíná opět dařit.

 Po chudých rokách, kdy to vypadalo s českým sklem zle, nedobře, se sklárny opět nadechují a začínají expandovat. Spousta sklářských podniků změnila vlastníky, prošla si restrukturalizací a současnosti jsou z nich zdravé fungující firmy, které hrdě drží tradici českého skla.

Trochu zarážející je pro mě fakt, že podle zveřejněných čísel pracuje ve sklářství v současnosti o šedesát procent méně zaměstnanců než v devadesátých létech. A to i přes to, že tržby podniků vzrostly za poslední roky o sto čtyřicet procent. Nerada bych se dočkala článků v novinách o tom, jak dělníci dřou od rána do noci za minimální mzdy, zatímco manažeři se prohánějí v drahých autech a staví si rodinná sídla.

Zástupci firem si stěžují na nedostatek mladých kvalifikovaných odborníků, kteří se vyučili sklářskému řemeslu. Tady opět narážíme na problém současnosti, kdy děti ani jejich rodiče nevidí potenciál v řemeslech a snaží se, seč můžou, je protlačit na střední ekonomické, správní a jim podobné školy.

Ředitelé středních škol a odborných učilišť si stěžují na nezájem o sklářské obory ze strany žáků a dodávají, že školu při životě drží alternativní obory, které museli zřídit, aby nemuseli školu uzavřít. Domnívám se, že jedním z možných řešení je osvěta a propagace těchto oborů. Ideálním prostorem pro prezentaci škol je právě probíhající největší regionální veletrh vzdělávání a pracovních příležitostí Educa. Doporučila bych jeho návštěvu všem, jejichž děti čekají přijímačky na střední školu stejně tak, jako dětem samotným.

Jako matka mohu zároveň z vlastní zkušenosti doporučit, aby rodiče s dětmi využívali dny otevřených dveří na jednotlivých školách. Lépe tak poznají samotnou školu a mohou získat odpovědi na případné otázky týkající se studia, ale i třeba mimoškolních aktivit, jestli školní jídelna vaří vegetariánská jídla a podobně. Je spousta otázek, které vás napadnou až ve chvíli, kdy školu fakticky navštívíte.

Věřím, že české sklo od nás z Libereckého kraje čekají úspěšné a bohaté roky. Díky šikovným sklářům, kterých bude, doufám, čím dál víc, můžeme propagovat naše sklo nejen v České republice, ale i daleko za hranicemi. Vždyť lustry z Jablonce svítí třeba v Saudské Arábii, či například na zaoceánském parníku.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku
https://www.facebook.com/janahnykova.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama