Bc. Zdeněk Lhota

  • Královéhradecký kraj
  • Hospodářský výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2010 20:31:00

Podporujeme dostavbu D 35 a D 11

Podporujeme dostavbu D 35 a D 11

Jednání Hospodářského výboru PS bylo klíčové pro další stavbu dálnice

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR (HV PS PČR) uskutečnil své výjezdní zasedání ve dnech 30. – 31. března 2010 v Královéhradeckém kraji.

Pracovní setkání zákonodárců, které se mi jako členu hospodářského výboru podařilo v našem kraji uskutečnit, se neslo v duchu "Královéhradecký region v evropském společenství". Vzhledem k tomu, že se akce týkala především řešení dopravní situace ve východních Čechách v rámci nadregionálního významu ve vazbě na D11 a R35, zúčastnili se jí kromě zástupců dotčených orgánů podílejících se na přípravě a výstavbě této infrastruktury (např. ŘSD, SFDI), ministr dopravy Gustav Slamečka a představitelé státní správy a samosprávy.

Hospodářský výbor podporuje urychlení výstavby a dostavby R35 a D11. Shodli jsme se na tom, že rychlostní silnice R35 a dálnice D11 jsou klíčové komunikace nejen pro oblast východních Čech, ale pro celou Českou republiku. Je třeba si uvědomit, že tato dálnice prakticky propojí severovýchodní část území s evropskou dálniční sítí – z Paříže přes Varšavu až po Moskvu. Vzhledem k tomu, že jsou to pro naši republiku prioritní stavby, je nutné ve státním rozpočtu na rok 2011 zajistit finanční prostředky na výkupy pozemků pro D11 v úseku Hradec Králové – Jaroměř a dále na výkupy pozemků pro R35 v úseku Opatovice nad Labem – Ostrov.

Vzhledem k tomu, že jsem Hořičák, rád bych zmínil ještě jedno zastavení, které se uskutečnilo v rámci bloku programu - Drobné podnikaní v EU– Podkrkonoší, konkrétně zaměřené na regionální produkt. Do výrobny Hořických trubiček na Palackého náměstí v Hořicích v Podkrkonoší jsme přijeli na pozvání Vlastimila Háka. Tato tradiční specialita je spojená s městem Hořice a Hořické trubičky dokonce získaly v roce 2007 registraci označení původu pro EU.

Poblíž motocyklové trasy 300 Zatáček Gustava Havla v lokalitě poblíž lomu U sv. Josefa a přírodního unikátu - koupaliště Dachova - se nachází nedávno vybudovaná cyklostezka, která zde vznikla právě díky schválení investic poslaneckým hospodářským výborem. Získat peníze na stavbu nebylo jednoduché, ale v okamžiku, kdy bylo možné počítat s podporou Státního fondu dopravy a infrastruktury, podařilo se mi hořické radnice cestu k těmto penězům usnadnit. Další krátké zastavení tedy patřilo cyklostezce.

Poslanci měli možnost prohlédnout si také některé památky v rámci bloku "zachování kulturního dědictví". Konkrétně navštívili hospital Kuks, kde jim byl představen projekt revitalizace celého objektu. Této části programu se zúčastnil také ministr dopravy Gustav Slamečka a v prostorách historické lékárny poslancům prezentoval výhledovou studii propojení dálniční sítě v celé České republice v návaznosti na okolní státy. Hovořil také o strategii rozvoje silniční a železniční dopravy v Česku. Významná byla i prohlídka největších zaměstnavatelů kraje – závodu Škoda a.s., Kvasiny, stejně tak i jednání v Neratově o prohloubení přeshraniční spolupráce.

Výjezdní zasedání HV mělo skutečně nabitý a zajímavý program. Kromě propagace našeho kraje a připomenutí si jeho místních tradic, vidím největší přínos v jednání, které se týkalo dálnice D11. Tato dopravní infrastruktura má vliv až na čtyři procenta zaměstnanosti a je zásadní pro rozvoj celého kraje. Věřím, že naše jednání se stane klíčové pro další vývoj této stavby.

Zdeněk Lhota, předseda OS Jičín a poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama