Strana Práv Občanů ZEMANOVCI

  • SPOZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.10.2013 10:41:09

Zemanovci navrhují: Obědy dětem na základních školách zdarma

Zemanovci navrhují: Obědy dětem na základních školách zdarma

Prohlášení Strany práv občanů- zemanovci

Strana Práv Občanů ZEMANOVCI bude v případě, že uspěje v letošních volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, prosazovat poskytování teplých obědů pro všechny děti na základních školách zdarma. Z propočtů SPOZ totiž vyplynulo, že více než 150 tisíc dětí navštěvujících povinnou školní docházku nebylo v minulém školním roce přihlášeno ke stravování ve své škole, přičemž je prakticky nemožné, aby všechny tyto děti obědvaly doma (už jen s ohledem na běžná odpolední vyučování). „Pro SPOZ je zcela nepřijatelné, aby cca 20 % dětí ve věku od 6 do 15 let nemělo během dne teplé jídlo připravené v souladu s výživovými normami stanovenými specialisty. Jednak je to velmi rizikové pro jejich vyvíjející se organismus a absence každodenního teplého oběda obsahujícího nutričně vyvážené složky může výrazně poškodit organizmus dítěte, a jednak se odborníci shodují také na tom, že bez oběda je následná pozornost dětí ve vyučování mnohem nižší, což má prokazatelně vliv na jejich školní výsledky,“ upozornil místopředseda SPOZ Vladimír Kruliš a dodal, že jde také o proces získávání celoživotních správných návyků, které mají v důsledku pozitivní vliv pro celou společnost.

V ceně stravenky pro odběr školního oběda, kterou rodiče dětem platí, jsou pouze náklady na potraviny (režie či mzdy kuchařů jsou financovány z prostředků MŠMT). „Pokud by v loňském roce platil stát školní teplý oběd všem dětem navštěvujícím základní školy, stálo by to dle našeho kvalifikovaného odhadu státní rozpočet zhruba 4 miliardy korun. Takovou částku z celkových cca 180 miliard korun, což je zhruba rozpočet kapitoly školství, je tedy třeba hledat, abychom nevytvářeli generaci, která si ponese do života důsledky nesprávné výživy,“ doplnil místopředseda Kruliš s tím, že SPOZ počítala pouze děti navštěvující základní školy, nikoli nižší stupeň víceletých gymnázií. „Pokud bychom chtěli hradit oběd všem dětem plnícím povinnou školní docházku, tedy i dětem navštěvující víceletá gymnázia, náklady by byly o něco vyšší,“ řekl Kruliš a dodal, že by stát mohl výběrovým řízením získat centrálního dodavatele potravin, čímž by výše zmiňované náklady bezesporu klesly o několik desítek až stovek milionů korun.

Model státního financování obědů děti plnících školní docházku velmi dobře funguje například ve Finsku, které je v mnoha ohledech také vzorem pro český vzdělávací systém. Jde tedy o osvědčený recept na eliminaci velmi zásadního problému hladovějících dětí, který souvisí jak s problematikou zdravotnictví, tak s problematikou rodinné politiky a školství.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama