Alena Páralová

  • Plzeňský kraj
  • Organizační výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.09.2009 14:26:06

Vláda navrhuje postupně uplatnit tři různé režimy vyplácení nemocenské

Vláda navrhuje postupně uplatnit tři různé režimy vyplácení nemocenské

Stenozáznam z projednávání vládního návrhu novely zákona o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.

<span class="Apple-style-span" style="font-family: Verdana; font-size: 11px; ">Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, projednáváme vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. Návrh zákona úzce souvisí se zákonem o nemocenském pojištění, který byl v minulém volebním období projednán jako sněmovní tisk č. 1005, a doprovodný zákon pod č. tisku 1006. Vládní návrh zákona o nemocenském pojištění byl přijat Poslaneckou sněmovnou dne 3. dubna 2006 s účinností od 1. ledna 2007, a to i přesto, že byl Sněmovně vrácen nejprve Senátem a posléze i prezidentem republiky.&nbsp;<br />Zopakujme si, co přinesl tento vládní zákon o nemocenském pojištění přijatý na sklonku minulého volebního období Sněmovny. Nastolil zásadní změnu režimu ve vyplácení nemocenské. Prvních 14 dnů nemoci platí zaměstnavatel zaměstnanci místo nemocenské náhradu mzdy podle zákoníku práce. Tato náhrada mzdy může být předmětem kolektivního vyjednávání. Zvýšené výdaje zaměstnavatele jsou kompenzovány snížením sazby pojistného o 1,9 % vyměřovacího základu. Celková sazba se tedy sníží ze současné hodnoty 4,4 % na 2,5 % vyměřovacího základu. Od patnáctého dne nemoci pak vyplácí nemocnému zaměstnanci nemocenskou stát.&nbsp;<br />Zákon o nemocenském pojištění má vstoupit v účinnost 1. ledna 2007. Zákon tedy ještě nevstoupil v účinnost, a již projednáváme jeho první novelu. Vláda Jiřího Paroubka schválila právě projednávanou novelu v srpnu letošního roku.&nbsp;<br />Vláda nově navrhuje postupně uplatnit tři různé režimy vyplácení nemocenské. Jiné v roce 2007, jiné v roce 2008 a opět jiné v roce 2009, takže by dopady zákona měly postupně nabíhat, a to následujícím způsobem. V roce 2007 ponechat stejnou výši sazby pojistného jako v současné době s tím, že bude zaměstnavatelům plně kompenzována vyplacená náhrady mzdy, v roce 2008 snížit sazbu pojistného o jeden procentní bod, tedy z 3,3 % na 2,3 % z vyměřovacího základu, a zaměstnavatelům refundovat polovinu výdajů na vyplacenou náhradu mzdy. V roce 2009 snížit sazbu pojistného na 1,4 % a nerefundovat zaměstnavatelům výdaje na náhradu mzdy. Vláda zdůvodňuje novelu negativním dopadem zákona o nemocenském pojištění na státní rozpočet. Vláda se domnívá, že navržená změna nemá zásadní vliv na zvýšení administrativy zaměstnavatelů, s čímž se dá velmi úspěšně polemizovat.&nbsp;<br />Děkuji vám za pozornost.</span>
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama