ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.05.2010 18:17:00

Rozhovor s Lenkou Kohoutovou

Rozhovor s Lenkou Kohoutovou

Rozhovor s Lenkou Kohoutovou - předsedkyní správní rady Nadačního fondu pro www.usporim.cz, 18.5.2010 Autor: Lenka Kohoutová - Pavel Král

Lenka Kohoutová, předsedkyně správní rady Nadačního fondu pro podporu zaměstnání osob se zdravotním postižením říká, že i přes řadu aktivit české společnosti, mají Češi pořád k ideálu fungování modelu péče o handikepované lidi daleko. A svou negativní roli v tom, bohužel pro nás, sehrává politická reprezentace.

Uspořím.cz: Práce, která vyžaduje solidaritu lidí, není v tuzemsku pořád vnímána jako solidarita se slabšími, proč se to podle vás dosud nepovedlo veřejnosti pochopit?

Slovo solidarita mám nějak negativně z minulého režimu špatně zakódované. Pokud Vám to nebude vadit, budu používat slova česká, pro většinu lépe srozumitelná. Vzájemnou lidskou soudržnost musíme v lidech vychovávat, musíme je učit, že bez pomoci jeden druhému mnoho věcí nepůjde. Nemůžeme si myslet, že za nás vše vymyslí a všem pomůže stát. Tak tomu není.

Uspořím.cz: Takže je správné, že musíme vytvářet nejrůznější společenské iniciativy, abychom mohli na některá úskalí upozorňovat?

Nemyslím si, že veřejnost je nepřesvědčená, že by se nemělo pomáhat. Veřejnost je bohužel, nebo bohudík nedůvěřivá. V minulosti bylo zneužito mnoho sbírek, mnoho obecně prospěšných aktivit bylo zneužito ne zrovna k obecnému prospěchu. Pak se nemůžeme divit, že jsou lidé nedůvěřiví. Většina organizací však dělá mnoho dobré práce a to je důležitá zpráva. Ty ostatní musíme prostě dostat ze hry. Musíme upozornit na dobrou práci, musíme organizace, které pomáhají dobře zviditelnit. Teď se nechci dotknout novinářů, ale mám zkušenost, že to dobré moc tzv. netáhne. Novinář přijme lépe téma o skandálním případu, o okrádání, o zneužívání, než-li o dobrém dárcovství o dobrém projektu, který funguje.

Uspořím.cz: Kde vidíte tedy cestu vzájemnému lidskému porozumění, k lidské soudržnosti?

Cesta je průhlednost, viditelnost, dobrá aktivita, silné téma, lidi, kteří za pomocí stojí nesmí být spojeni s žádnou nekalou činností. V současné době je velmi dobrou aktivitou Daruj správně, kterou organizuje Fórum dárců. Daruj správně je jedinečný svým zaměřením v České republice. Projekt prověřuje ty organizace, které pak prezentuje. Pro mne je to přesně to, co bych jako neznalá v oboru, kdybych chtěla darovat a nevěděla komu a kam, hledala. Zde bych si našla ty prověřené. Jsou zde zahrnuty všeoborové projekty a to je dobře. Daruj správně není jednostranně zaměřeným projektem.

Uspořím.cz: A vy darujete správně?

Před časem jsem spolu se svými kolegy zjistila, že není mnoho lidí, kteří by pomáhali lidem se zdravotním postižením k tomu, aby mohli pracovat. Spoluzaložila jsem tedy Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Několik let trvalo, než-li jsme přesvědčili sponzory, že dávat finanční dary na to, aby lidé se zdravotním postižením mohli pracovat je správná cesta. Samozřejmě i já jsem tím, kdo pravidelně přispívá do našeho nadačního fondu.

Uspořím.cz: Mám pocit, že se kvůli neschopnosti politiků také v české společnosti nedaří smazat linii mezi zdravými a sociálně potřebnými, tedy slabšími, proč to tak je?

Zdravý člověk může být také sociálně potřebný. Řekla bych spíše, že politici obecně neradi hovoří o lidech se zdravotním postižením. Není se čemu divit. Touto tématikou se málokdo do hloubky zabývá. Myslím, že v nynějším složení např. poslanecké sněmovny ani celý sociální výbor k této tématice nemá blízko. Není to jednoduché téma a ne každý se do něj rád pustí.

Uspořím.cz: A co ti politici...?

Mám ráda v politice upřímnost. Málokdo umí vše. Nikdo z politiků není univerzálním odborníkem na svět. Každý by měl mít přinejmenším jedno své téma a tím se zabývat do hloubky. Bohužel v dnešní době máme mnoho odborníků na nic a to mne mrzí. Mrzí mne, že nikdo z politiků v Parlamentu se tématem lidí se zdravotním postižením do hloubky nezabývá .Chybí nám k tomuto tématu styčný důstojník.

Uspořím.cz: Řekněte mi, existuje nějaký zákonodárce, kdo se tématikou vážně zabývá?

Byla bych nespravedlivá, kdybych řekla, že nikdo. Někteří to dělají, že na ně nic jiného nezbylo.

Uspořím.cz: Co je podle vás při práci pro sociálně slabší nejdůležitější?

Nejdůležitější je nabrat si pouze tolik, co stačíte a znát problém do hloubky. Pokud neznáte, je důležité umět to říct, poradit se a umět radu přijmout. Nikdo z nás nemá patent na rozum.

Uspořím.cz: A nejtěžší?

Nejtěžší je zůstat nad věcí. Pomůžete jenom tehdy, když problémy druhých řešíte s chladnou hlavou. Je to velmi těžké udržet si odstup. Pokud ho nemáte, je to cesta do pekel.

Uspořím.cz: Jak se vám to daří překonávat?

Mám okolo sebe mnoho skvělých lidí, se kterými mohu řešit problémy, mám okolo sebe mnoho odborníků v oboru, ale když nastane chvíle „CH“, když mám pocit, že všeho mám plnou hlavu, je zapotřebí udělat si volno. Chodím cvičit, jezdím na kole, ráda chodím do sauny, cestuji. Po několika dnech jsem schopna se zase vrátit.

Uspořím.cz: Nastane podle vás v tuzemsku někdy doba, kdy budete moct říct: Nedělám si starost o budoucnost handikepovaných dětí, lidí, seniorů?

Nenastane a nenastane nikde na světě. Buďme realisté ne snílci. Nastane však doba, kdy si budeme moct říci, je tady dostatek společenských iniciativ, které pomohou v důstojné komunikaci mezi státem a lidmi s handicapem.

Uspořím.cz: Jenže iniciativ tu máme už několik ...

Máme, ale kolik z nich opravdu hájí zájmy lidí s handicapem a kolik z nich hájí zájmy své?

Uspořím.cz: Hraje v zajištění lepší budoucnosti opravdu nějakou roli politická orientace?

Rozhodně každý z nás něčemu věří, je to otázka každého z nás. Každý jsme voličem a každý tedy máme jakési přesvědčení, čemu věříme, jak velký máme rozhled. Samozřejmě pokud mám odpovědět sama za sebe, pak pro mne je velmi důležité kde žiji a kdo mi zde vládne.

Pro mne je jediná možná cesta vpravo. Cesta kdy vláda je dobrým správcem státního majetku, který nezpronevěří, ale zhodnocuje. Vláda má pomáhat lidem, kteří pomoc skutečně potřebují. Lidé, kteří vědomě na státu parazitují, pak mají pocítit, že o takové se dobrý hospodář nepostará.

Uspořím.cz: Jenže levice si tak nějak nárokuje téma pomoci takzvaným obyčejným lidem, mezi které s chutí zařazuje nejen seniory, ale i hendikepované lidi...

Jenže pro mě to stojí tak, že buď půjdeme cestou neuskutečnitelných slibů, úsměvů, 13.důchodů a zdravotnictví zdarma nebo cestou, kdy si sice budeme utahovat poprvé od revoluce opasky, ale na druhou stranu díky tomu nedopadneme jako v Řecku. Já věřím v přísnou vládu pravice. Věřím, že je to dnes jediná cesta z problému. Snad budou voliči rozvážní.

Uspořím.cz: Takže jste pravicová volička?

Jsem ten, kdo jde a vždy půjde směrem doprava, neumím to jinak. Moje rodina je poznamenána odebíráním a zakazováním. Už nikdy nechci, aby mohl kdokoliv přijít a to, na co jste se dřel, co je jednoznačně vaše, tak aby na to mohl kdokoliv, kdykoliv sáhnout. Jedině směr, který umožňuje svobodné vlastnictví, svobodné podnikání je pro mne tím správným směrem. Nedovedu si představit, že by nám pod dvaceti letech od evoluce například vládli socialisté za podpory komunistů. To by pro mne byl jasný signál, že takhle žít nemohu, že nemohu být v klidu.

Uspořím.cz: Jak nebýt v klidu?

Asi by to byl pro mne jasný signál, klidně jdi demonstrovat za nové volby

Uspořím.cz: Šla byste třeba protestovat?

Kdyby nám zde měli vládnout komunisté, tak myslím, že bych asi nebyla jediná. Strana, která ve jménu svých ideí vraždila nemůže v této době v žádném případě vládnout.

Uspořím.cz: Proč se pořád takzvaným neziskovým organizacím nedaří přesvědčit veřejnost a některé politické strany, že nejsou žádnou přítěží, ale článkem ve společnosti, který může lecčemu napomoci?

Na to se ne zcela lehce odpovídá. Je lépe se zeptat představitelů politických stran, ale nejlépe je zeptat se zákonodárců bez ohledu na politickou příslušnost. Toto je totiž téma, které má jít napříč politickým spektrem. Neziskový sektor nebyl nikdy přesně specifikován. Je zde nutné umět definovat co je veřejná prospěšnost a co může a co ne. Dále je nutné pomoci s daňovými úlevami dárcům. Stávající jsou ne zcela motivující. Dále je to na neziskovém sektoru, jak dobře se bude prezentovat, jak osloví svými tématy své dárce.

Uspořím.cz: Je pomoc handikepovaným lidem, či sociálně slabším, opravdu jen otázka peněz?

Není. Pokud budu hovořit o svém tématu, kterým je zaměstnávání lidí se zdravotním postižením, pak musím jednoznačně říci, že často stačí pomoci s vytvořením pracovního místa. Stačí, abychom se na lidi s handicapem dívali jako na sobě rovné, uvidíte, že umí co zdraví, stačí je například zaměstnat na zkrácený pracovní úvazek. Musíme však začít myslet tzv. bez bariér. Nesmíme se dívat na lidi s handicapem jako na lidi, kteří jsou nevzdělaní, nic neumí a většina z nich má mentální postižení.

Uspořím.cz: Jaký je podle vás ideální projekt?

Samozřejmě je to jako s darem. Ten který dárce sám vymyslí. Ne vážně, uznávám projekty, které potřebují peníze na počátku a pak tím, jak jsou viditelné žijí svým životem i bez peněz. Náš Nadační fond pro podporu se zdravotním postižením zaevidoval ochrannou známku Práce postižených. Jde o projekt, který audituje firmy, které pracují na chráněném pracovním trhu s lidmi se zdravotním postižením. Jde o to, že jde o systém, který posuzuje firmy, které přizpůsobují pracovní podmínky těmto lidem a oni pak vytvářejí práci, která je konkurenceschopná. Často si takové výrobky kupujeme a ani o tom nevíme. Jsme přesvědčení, že pokud podpoří lidé svým nákupem výrobky a práci, která je označena ochrannou známkou Práce postižených, pak budou podporovat přímo zaměstnávání osob se zdravotním postižením, žádné dávání do kasičky, ale nakoupím to, co potřebuji přímo od firem, které nesou stejnou značku, značku Práce postižených. Je to vlastně také o tom, o čem zde hovoříme, je to o pomoci mezi sebou je to o pochopení určitého projektu, který může dlouhodobě pomáhat k zaměstnávání lidí s handicapem.

Uspořím.cz: S jakými úředníky, politiky, či lidmi, kteří rozhodují o přiklepnutí peněz na provoz nejrůznějším provozovatelům sociálních služeb, byste chtěla vždycky jednat?

V politice mám své velké vzory. Začnu od Evropy a do Čech. Pana poslance Evropského parlamentu Milana Cabrnocha a u nás našeho bývalého ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase. Kdybychom měli v politice více lidí jako oni, pak by i úředníci byli jiní.

Uspořím.cz: A jsou takoví?

Abych byla spravedlivá, je mnoho dobrých úředníků, se kterými spolupracujeme. Je jich stále víc a jsem za to ráda. Bohužel špatné příklady je vždy více vidět a velmi rychle se o nich šíří informace, více než-li o těch dobrých.

Uspořím.cz: Jakou vidíte budoucnost neziskového sektoru, či společností, které pomáhají lidem, po letošního volbách?

Netroufám si odpovědět. Záleží to na konci ekonomické krize. Záleží to na vůli zákonodárců hovořit o změnách, které jsem zmiňovala.

Uspořím.cz: Co je nyní největším rizikem pro provoz společností na pomoc lidem?

Pokud se budeme bavit o zaměstnávání, pak jednoznačně ekonomická krize a na druhém místě bych uvedla nechuť zabývat se tzv. přefakturacemi v náhradním plnění. Jde o to, že pokud nezaměstnáváte povinný podíl osob se zdravotním postižením, pak musíte odvádět určitou částku do státního rozpočtu nebo nakupovat u firem, které zaměstnávají více jak 50% osob se zdravotním postižením nebo jsou chráněnou pracovní dílnou. Bohužel tento systém je ne zcela dobře kontrolován a dobrý úmysl je dlážděn podvody, které vlastně podvody nejsou, protože jsou tzv. na hraně zákona. Jde o nemorální proces, kterého se účastní ve velkém i státní instituce a to se domnívám, je nutné změnit. Čeká nás ještě hodně práce.

Děkuji za rozhovor

Pavel Král, Renata Vespalcová

http:// www.usporim.cz

Praha

 

Lenka Kohoutová

"Zabývám se otázkami, které se týkají zaměstnávání a sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením.

Jsem členem Unie Roska v ČR, která sdružuje pacienty s roztroušenou sklerozou, v rámci svého zaměstnávání jsem členem EASPD.

Jsem spoluautorkou projektu ochranné známky Práce postižených, Podaná ruka a Žiju stejně jako TY!, Stejně tak projektu Profesionální Roska."

Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením

 

(NFOZP) byl založen v červnu 2007 osobami, které postižené spoluobčany zaměstnávají, pro postižené pracují, postiženými osobami jsou nebo se ztotožňují s jejich problémy v této oblasti a chtějí pomoci.

NFOZP je jediným nadační fondem v ČR, který se zabývá výhradně problematikou zaměstnávání postižených osob.

Hlavní poslání NFOZP je cíleně pomáhat, informovat, podporovat a spojovat zdravé a nemocné, při podpoře zaměstnávání osob s handicapem.

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama