Ing. Michal Kostka

Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • KSČM
  • Kroměříž
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.11.2013 22:49:41

Sedmé a osmé zastupitelstvo aneb Křik opozice a žádné reálné řešení

Sedmé a osmé zastupitelstvo aneb Křik opozice a žádné reálné řešení

Než začnu vlastním popisem těchto zastupitelstev, zmíním, že text vznikal delší dobu po jejich jednáních, protože tato zastupitelstva proběhla v období přípravy na volby a výročních členských schůzí základních organizací KSČM.

Do obojího jsem se zapojil a proto nebylo tolik času psát o zastupitelstvech. Dále bych chtěl krátce zmínit výbor krajského zastupitelstva pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost, který se konal začátkem září. Výbor projednával jednu velmi důležitou záležitost – změny oborů na středních školách zřizovaných krajem. Na tomto tématu se ukazuje, jak divný je v některých věcech zákon o krajích. Toto téma, přes jeho velkou důležitost, totiž svěřuje radě kraje. Naopak, mnohem méně podstatné věci, jako zda bude školní jídelna vařit i externím strávníkům, musí odsouhlasit zastupitelstvo.

Mezi návrhy ředitelů škol na změny oborů byly návrhy velice zajímavé i velice pitomé. Raději ani nebudu jmenovat ředitele školy, který chtěl na své škole otevřít obor, který ve stejném městě otevírá již jiná škola, přičemž tento obor tam studuje minimum žáků. Naopak k zajímavým návrhům patřil návrh Obchodní akademie Kroměříž na otevření oboru informační technologie. Nevím, jak ředitel školy na tento nápad přišel, ale o vhodnosti otevření tohoto oboru v kroměřížském regionu jsem napsal již před rokem v textu určeném pro vnitrostranické potřeby. Návrh jsem tedy pochopitelně podpořil, samozřejmě s upozorněním na možný střet zájmů u své osoby (pracuji pro IT firmu). Velmi dobré a na rozdíl od jiných návrhů i argumenty podpořené byly návrhy SOŠ J. Sousedíka ve Vsetíně na učební obory karosář a podlahář. Ke všem návrhům kromě jednoho zaujal výbor jednomyslné stanovisko a stanovisky výboru se řídila i rada na svém jednání 23.9.

Na jednání výboru jsem musel také vystoupit s kritikou, že výboru jako poradnímu orgánu zastupitelstva nejsou předkládány všechny body, které jdou do zastupitelstva a patří do oblasti působnosti výboru. Tajemník výboru přislíbil, že se na tento problém po zastupitelstvech podíváme, tak věřím, že svůj slib splní. Ocenil bych také zejména předsedkyni výboru Majíčkovou (STAN), která se přes příslušnost ke zcela jiné části politického spektra za můj návrh postavila.

A tím navazuji na sedmé zastupitelstvo, konané 25.9., kde právě Majíčková ke každému návrhu v oblasti školství, který nebyl projednán výborem, vystoupila a zkritizovala, že nebyl projednán – což podle mě stačilo a bylo by lépe, kdyby udělala jen jednou. V jednom z bodů na to reagoval radní pro školství Navrátil (ČSSD), který tvrdil, že to není stanovisko výboru, ale jen její osobní stanovisko. Na to jsem nechtěl reagovat v průběhu jednání, ale přihlásil jsem se až na konci v bodu Různé, kde jsem zdůraznil, že je to přinejmenším stanovisko i mě a dalšího člena výboru, Mgr. Antoláka.

Jelikož v každém článku o zastupitelstvu píšu, co a jak repelenti, tak na tomto místě uvedu, že na sedmém nic a na osmém jsem je zahlédl a dokonce se přihlásili do diskuze. Nicméně žvanění opozice je asi nudilo natolik, že ze zastupitelstva raději utekli, než mohli své příspěvky vyslovit.

Mezi důležité body patřila dotace na dobrovolné hasiče, v celkové výši 5,5 mil. Kč, další dotace speciálně pro ty jednotky dobrovolných hasičů, které zasahovaly při povodních nebo rozdělení příspěvku na hospodaření v lesích ve výši 4,8 mil. Kč. Byly také poskytnuty dotace na obnovu kulturních památek, mimo jiné Městu Kroměříž na objekt pivovaru.

Relativně malou, ale cennou pomocí UTB bylo schválení zvýšení dotace na kurz Základy podnikání na 300 000 Kč.

Zastupitelstvo schválilo i dotace na kanalizace obcím Bojkovice a Bílovice, na ochranu před povodněmi pro Povodí Moravy, a také dotace obcím oceněným v soutěži Vesnice roku, dle priorit těchto obcí.

Diskuzi vyvolal bod týkající se účasti Zlínského kraje v obecně prospěšné společnosti Letecké muzeum Kunovice, který prosazovala již zmiňovaná Majíčková, starostka Kunovic. Byť je jistě takové muzeum prospěšnou záležitostí, žádost o partnerství byla natolik nekonkrétní, že dle názoru rady kraje i dle názoru mého ji nebylo zrovna vhodné za těchto podmínek přijmout. Na kritiku Majíčková reagovala tím, že žádostí chtěla spíše iniciovat další jednání, než že by chtěla, aby byl bod ihned předložen do zastupitelstva. Proto byl bod nakonec stažen.

Osmé zastupitelstvo sice v původním plánu práce nebylo, nicméně opozice opět vytáhla téma, na kterém se chce za každou cenu zviditelňovat, zdravotnictví, a chtěla k němu samostatné jednání. Byly zařazeny i body, zaslané na sedmé zastupitelstvo na poslední chvíli, a některé další, nepříliš významné body.

Záminkou opozice k vyvolání debaty o zdravotnictví jsou problémy v hospodaření nemocnic, které jsou však spíše než krajem způsobeny úhradovými vyhláškami ministerstva zdravotnictví, o kterých se dá jednoznačně říci, že jsou k nemocnicím Zlínského kraje diskriminující, protože za stejné výkony dostávají naše nemocnice méně peněz, než nemocnice jinde. Opozice hodně diskutovala i k plánu stabilizace zlínské nemocnice, který sice nepřináší nic převratného, to ovšem komentáře opozičních zastupitelů také nepřinesly. Jak jsem již naznačil, vystoupení opozice byla dosti nudná. Návrhy opozice, z nichž některé podpořila i koalice, byly pouze více a více kontrolovat a lít do nemocnic peníze, jenže to žádné definitivní řešení také není.

Dalším bodem zastupitelstva byla dotace autobusovým dopravcům na modernizaci vozového parku tak, aby hromadná doprava byla obsluhována vozidly, která jsou ekologičtější, bezpečnější a komfortnější i pro např. zdravotně postižené a matky s kočárky.

Posledním bodem, o kterém se zmíním, bylo vytvoření projektového týmu pro centrální nákup léků a zdravotnického materiálu. Zde se náměstek hejtmana pro zdravotnictví Lubomír Nečas opravdu ,,vyznamenal“. Do projektového týmu navrhl zástupce opozice, což je jistě správné, ale na druhou stranu jejich účast v tomto týmu s nimi vůbec neprojednal, což pochopitelně vyvolalo silnou kritiku navržených. Přesto se ještě dlouho v nějakých nesmyslně modifikovaných podobách snažil, aby se o bodu hlasovalo, což vyvolávalo další kritiku opozice, a já si jen říkal, ať už se hlasuje, tak mu to neprojde, a bude to za námi. Nakonec po dlouhé debatě byl bod stažen…

Takže by se dalo říct, že pro opozici (Majíčková - muzeum) i koalici (Nečas - tým) plyne stejné poučení – je potřeba věci předjednávat včas, než budou někam předloženy. Ušetří se zbytečná diskuze. Snad toto jednání přinese poučení aspoň někomu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama