Mgr. Hynek Fajmon

  • ODS
  • Lysá nad Labem
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.11.2013 15:54:32

EU má první úsporný rozpočet v historii

EU má první úsporný rozpočet v historii

Končí i diskriminace českých zemědělců.

1. V úterý dne 19. 11. 2013 schválil Evropský parlament Víceletý finanční rámec EU pro roky 2014-2020.
 
Po dlouhém vyjednávání se podařilo dosáhnout kompromisu mezi Radou, Komisí a Parlamentem. Víceletý finanční rámec je přijat na poslední chvíli, protože platit má již od prvního ledna 2014. Výdajové politiky EU však musí být na úrovni EU ještě implementovány, což potrvá řadu měsíců, a tak se rozpočtové hospodaření EU fakticky dostává nejméně do půlročního skluzu. Parametry výsledného kompromisu jsou vítězstvím těch, kteří prosazovali úsporný a vyrovnaný rozpočtový výhled EU.
 
Do této skupiny států patřila i Česká republika. Na evropské úrovni se tedy v nadcházejících sedmi letech nemá utrácet více, ale naopak o něco méně než dosud. S tímto výsledkem je ODS naprosto spokojená a její europoslanci hlasovali PRO tento rámec. Je velká škoda, že lidovecko-socialistická parlamentní obstrukce celý proces zdržela o nejméně půl roku a peníze z rozpočtu tak budou reálně k dispozici nejdříve na podzim 2014.
 
2. Ve středu dne 20. 11. 2013 schválil Evropský parlament rozpočet EU pro rok 2014.
 
Po složitém vyjednávání schválil Evropský parlament úsporný rozpočet pro rok 2014. Tento rok je prvním rokem nového finančního období EU 2014-2020. Na členské státy nyní přechází úkol zavést nová pravidla jak pro zemědělskou politiku, tak také pro politiku kohezní. Rok 2014 tak bude fakticky rokem přechodným. Rozpočet pro rok 2014 je postaven jako úsporný, což je opět velkým vítězstvím těch, kteří říkají, že v době krize není možné na úrovni EU více utrácet. Europoslanci ODS tedy hlasovali PRO rozpočet EU na rok 2014. Současně byl schválen i opravný rozpočet, který znamená také pomoc pro země postižené záplavami, mezi které patří Česká republika.

3. Ve středu dne 20. 11. 2013 schválil Evropský parlament balík 5 legislativních aktů, které definují nová pravidla pro Společnou zemědělskou politiku EU pro roky 2014-2020.
 
Pro nové rozpočtové období EU na roky 2014-2020 bylo nutné vypracovat rovněž nová pravidla pro Společnou zemědělskou politiku EU (SZP EU). Tato pravidla měla vstoupit v platnost od ledna 2014, ale vzhledem k tomu, že se zdrželo schvalování Víceletého finančního rámce, budou fakticky uplatněna až od začátku roku 2015. V roce 2014 budou platit přechodná pravidla odpovídající zhruba tomu, jak se SZP EU uplatňovala dosud.
 
Je pozitivní, že dosavadní praxe diskriminace nových členských států končí a v celé EU budou platit pro zemědělství jednotná pravidla. Na druhé straně je zřejmé, že ani v novém období nebudou přímé platby zcela vyrovnané. Pro české zemědělství byl od samého počátku problém v záměru Komise prosadit tzv. zastropování plateb pro velké farmy. Tento záměr se nám podařilo do značné míry otupit a oslabit. Nicméně ve výsledném textu zůstává jako princip zachován.
 
Problematické je rovněž tzv. ozeleňování SZP EU, které znamená, že zemědělci budou muset ponechat 5% své zemědělské půdy v klidu. Je pozitivní, že definitivně končí kvótový režim u mléka. Na druhé straně se nám nelíbí, že kvóty zdražující cukr mají skončit až v roce 2017 a výsadbová práva u vína mají být prodloužena až do roku 2030.
 
Europoslanci ODS v hlasování podpořili ze 4 zpráv pouze 2 a to zprávu o financování, řízení a sledování SZP EU a zprávu o podpoře pro rozvoj venkova. U zbývajících dvou zpráv jsme hlasovali PROTI. Vítáme ale to, že jsou pravidla konečně definitivně dojednána a české zemědělství bude vědět, co může v příštích letech od EU očekávat.

Hynek Fajmon
poslanec EP za ODS
mluvčí pro oblast rozpočtu a zemědělské politiky

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama