Ing. Milan Urban

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2013 15:51:00

HDP oživí teprve jasná hra

HDP oživí teprve jasná hra

„My čekali jaro, a zatím přišel mráz.“ Přesně tahle písnička skupiny Fešáci mi přišla na mysl, když jsem četl předběžný odhad vývoje HDP v třetím čtvrtletí letošního roku od ČSÚ.

Podle něj ekonomická recese přetrvává – ve třetím kvartálu zaznamenalo HDP pokles o 0,5% a meziročně oslabilo o 1,6%.

Ani prognóza OECD není pro Českou republiku lichotivá - zhoršila výhled vývoje české ekonomiky na letošní i příští rok. Česká ekonomika v letošním roce klesne o 1,5 procenta. V roce 2014 se máme vrátit k růstu. OECD však snížila jeho výhled na 1,1 procenta z 1, 3 procenta.

Ještě v létě to přitom vypadalo jinak. Ekonomičtí analytici se předháněli v optimistických prognózách. Podle nich jsme se odrazili ode dna, krize začíná odeznívat, HDP letos poroste, začíná se investovat atd. Jenže místo jara přituhlo.

Ekonomika ale naštěstí není jako počasí, není přírodní úkaz. Můžeme ji ovlivnit. Ať už nástroji fiskálními, či regulačními nebo legislativními. Ukazuje to i vývoj v sousedních zemích. Německo, Polsko i Slovensko totiž ekonomicky rostou, přičemž Poláci se začínají blížit velmi slušným dvěma procentům. Z nejhoršího venku je – zdá se – také EU jako celek. Ta posílila o 0,2% a eurozóna (včetně jižních zemí, které odnesly krizi nejhůře) o 0,1%.

Chybu tedy nemůžeme hledat ani v globální ekonomice, ani v té mnohými tolik pomlouvané Evropské unii, ale pěkně doma.

Hlavní kámen úrazu je v tom, že naší ekonomice chybí jakákoli jasná, srozumitelná koncepce. Taková, která ji udělá atraktivní nejen pro krátkodobé investory, ale hlavně pro dlouhodobé projekty tuzemských i zahraničních podnikatelů. Slovo atraktivní lze přitom bez větších problémů nahradit slovem „předvídatelný“.

Zatím jsme ale svědky pravého opaku. Tedy nekoncepčních, překvapivých a mnohdy i šokujících kroků státu a jeho regulačních orgánů. Ta tolik diskutovaná intervence ČNB v neprospěch naší měny do téhle skupiny patří.

Nyní je nutné co nejrychleji sestavit vládu a hlavně přijít s programovým prohlášením, které bude takovou koncepci našeho ekonomického vývoje obsahovat.

Zároveň by nebylo dobré opakovat chyby nešťastné Nečasovy vlády a minimálně hlavním bodům nové smysluplné koncepce vyjednat co nejširší politickou podporu. Myslím, že se v tomhle můžeme trochu inspirovat u našich slovenských sousedů. Tam sice probíhají leckdy velmi tvrdé politické střety, ale když šlo například o zavedení společné evropské měny, táhli všichni za jeden provaz.

Je povinností českých politiků, aby naše země takovou koncepci získala co nejdřív. Tak aby jaro 2014 nepřineslo jen příjemnější teploty, ale i ekonomické oživení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama