Martin Říha

  • KSČM
  • Brno-střed
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.01.2014 17:37:26

Na procházce po Brně

Na procházce po Brně

Před koncem roku, jako tradičně chodíme s rodinkou na procházky Brnem. Letos nás napadlo navštívit Denisovy sady. Jako Brňák přiznávám, že v tyto místa nechodím často, ale teď jsem obdivoval jak byl park zrekonstruován.

Výhled z tohoto místa na jižní část města mě vzal dech. Nové domy rostou jak houby po dešti a závratným tempem. V dáli se tyčí nejvyšší budova v republice AZ Tower. Jen jsem si jako zahrádkář povzdechl, kolik nám to zabírá kvalitní zemědělské půdy, kolik základních organizací muselo ukončit činnost na těchto pozemcích. A jen pro kancelářské objekty!

   Kousek dál směrem k Baštám mě zaujalo místo se svíčkami a malým nápisem na papíře, že v tomto místě byl ubit třemi mladíky pan Pavel - bezdomovec, který nikomu neublížil, jen se ocitl v těžké životní situaci. Nějak mě bylo smutno kam tato společnost dospěla. Na jedné straně rozmach kapitálu, na druhé straně bída  a utrpení. Jak paradoxně vypadá to, že jen o kousek dál se přede mnou objevila cedule s nápisem Ulička Václava Havla. Vyvstala přede mnou otázka . Chtěl tento tzv. demokrat a spasitel mít takovou společnost? Má velkou zásluhu na vývoji po roce 1989? odpověď je ano. Kdysi prohlásil, že komunisti straší nezaměstnaností a bídou a že nic z toho nebude. Nápis se svíčkami dokazuje opak. Vše tu máme v plné parádě s kapitalismem bez přívlastků. Dlouze jsem po cestě domů přemýšlel proč jsou lidé stále tak lhostejní k tomuto stavu, proč nechodí k volbám nastavit tomuto stavu zrcadlo a zhodnotit ho? Jsou natolik neteční, že nevědí, že osud pana Pavla může potkat každého z nás?

Po návratu domů jsem dostal další ránu zprávou z našich médií, že v zahrádkové osadě uhořeli dvě ženy. Byla to jedna z hlavních zpráv. Stručně sdělili, že se jednalo o bezdomovkyně a stalo se to ve zrušené zahrádkové osadě. Proč se tam ženy dostaly a že to byla matka s dcerou to už sdělit nedokázali. Byly to ženy v těžké životní situaci a naše společnost toto neřešila. Tato rodina si našla bydlení na které měla prostředky a jen se snažila přežít v této vlčí době. Ne každému je souzeno být úspěšným. Jsme lidé.

 Kolik obětí ještě bude? Z těchto osudů by jsme se měli poučit! Kdokoliv z mocných a všehoschopných dokáží zlikvidovat život náš ve prospěch svůj a svého zisku. Jen úvaha na závěr. Nový občanský zákoník jen napomůže. Občane otevři oči, vždyť i ty můžeš být obětí současných poměrů!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama