David Kádner

  • Nová Ves v Horách
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.01.2014 10:37:51

Nuda! Nejnebezpečnější droga současnosti

Nuda! Nejnebezpečnější droga současnosti

Již několik let sleduji, že dnešní mládež neumí smysluplně trávit svůj volný čas. My jsme jako malí caparti lítali po hřišti, po lese, byli v kontaktu s vrstevníky.

Sám u sebe na obci vidím, že některé děti jsou vyloženě závislé na tom, aby pro ně zábavu vymyslel někdo jiný. A pokud tomu tak není, sedí u počítačů a televizí. Proto u sebe na obci již třetím rokem vedu kroužek Malých hasičů, pořádám tábory a různé další akce.

Jenomže tohle bohužel nekončí na hranicích mé obce. Děti se nudí, ve městech se začínají spojovat děti všech různých vrstev a zájmů a vznikají malé gangy. Děti chodí krást a často kradou právě děti z rodin, kde to vůbec nepotřebují, a svou „kořist“ předávají dál, dětem ze sociálně slabších rodin. Nezůstává samozřejmě jen u krádeží z kapes rodičů, děti začínají zkoušet cigarety, alkohol a v mnoha případech i drogy.

Rodiče jsou často pracovně velmi vytížení a problémů svých dětí si nezřídka všimnou, až když je pozdě. Je pravda, že tady dnes pro děti existuje velké množství možností a sportovních klubů a mnoho dalšího. Velmi často ale nejde o finančně dostupné služby pro všechny rodiny. Tuto část by mělo vyřešit Ministerstvo školství a tělovýchovy a zvýhodnit sportovní kluby či jiné volnočasové aktivity. Nejde o nic převratného, stačilo by zaplatit provoz tělocvičen. Nemyslím si, že je problém najít dobrovolníky a nadšence, kteří by se rádi dětem věnovali a něčemu je učili. Dokud tyto peníze půjdou přímo na svazy, nic se nezmění.

Další věcí, která nám chybí a kterou bychom rozhodně potřebovali, jsou preventisté. To jsou lidé vyškolení městskou policií a města je pak mohou v rámci sociálního systému zaměstnávat. Dohlíží pak vždy na svou přidělenou část města, kontrolují, zda jsou děti ve škole a nikde se netoulají. Také systém Městské policie by se měl rozhodně změnit. Nemyslím si, že by jejich hlavní náplní práce mělo být rozdávání botiček a nesmyslných pokut. Městská policie by měla v prvé řadě působit preventivně a chránit občany. I zde by ideálně fungoval systém, kdy by každý policista měl svůj přidělený úsek, kde by ho lidé znali a věděli by, že se v případě obtíží mohou obrátit právě na něj. Dokud budou policisté a případní preventisté anonymní, situace se jen těžko změní. Naopak, pokud budou rodiče tyto osoby znát, mohou společně mnohému zabránit již v raném stádiu. Můžeme tím zabránit tomu, aby si mladí lidé ničili život.

Nelze za vším pořád hledat peníze a důvody, proč to nejde. Toto jsou věci, na které by peníze prostě být měly. Vždyť se jedná o mladé lidi, kteří budou za nedlouho vychovávat své vlastní potomky. A to by nám rozhodně nemělo být jedno.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama