David Pazdera

Marxismus je všemocný, protože je pravdivý.
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.01.2014 23:47:51

Hrozivé policejní represe proti antikapitalistům v Hamburku

Hrozivé policejní represe proti antikapitalistům v Hamburku

Ve tvrdé střety s policií vyústil na konci minulého roku, těsně před Vánocemi, v Hamburku protest tisíců lidí proti vyklizení antikapitalistického kulturního centra "Rote Flora" obývaného squattery.

 Na 22 policistů bylo při zásahu zraněno, demonstrujících bylo zraněno několik stovek, 120 zadrženo, 16 zatčeno. Mimo zcenzurovaných zpráv o masakrování demonstrantů o tom obsáhle informovala německá média a agentura DPA, podle které šlo o nejvážnější podobný incident v tomto městě za několik let. V České republice viditelnější informace zprostředkovala prakticky pouze televize Nova a to ještě s velkým zpožděním.

Podle odhadů policie se 21. prosince protestu zúčastnilo zhruba 7300 lidí (podle odhadu demonstrantů až 10 tisíc). Více než polovinu z nich tvořili komunisté a anarchisté. Demonstranti házeli na policisty lahve, kameny a petardy, říkají úřady, ale proč už neuvádí. Policejní jednotky proti protestujícím nasadily vodní děla a nakonec demonstraci rozehnaly.

Dům, ve kterém sídlí squatt a kulturní středisko "Rote Flora", byl zabrán v roce 1989 a týdny se v Hamburku konají rozsáhlé demonstrace za uchránění tohoto autonomního prostoru před snahami o jeho likvidaci. Vedle udržení domu "Rote Flora" (mimochodem ozdobeného obrovským rudým nápisem "1.Máj proti imperialismu" a srpem a kladivem) byla obsahem prosincové demonstrace podpora uprchlíků a obyvatel chudé čtvrti, které hrozí demolice. Odchod squatterů požaduje majitel objektu Klausmartin Kretschmer.

Demonstrace se tedy přesně konala z těchto tří důvodů: udržet autonomní kulturní centrum "Rote Flora", podpořit požadavky skupiny "lampeduských" uprchlíků v Hamburku a postavit se proti stržení domů, kde bydlí mnoho chudých lidí (tzv. Esso-Häusern).

Nejdříve ráno bylo na manifestaci skupiny "Lampedusa in Hamburg" asi osm set účastníků. Vyjadřovali solidaritu s uprchlíky z různých mimoevropských zemí, kteří se do Hamburku dostali přes italský ostrov Lampedusa. Skupina asi 300 lidí bojuje o právo zůstat ve městě a Hamburské úřady jí toto oprávnění zatím odmítají udělit. Tento protest i podle agentury DPA probíhal pokojně.

Hlavní demonstrace s tisíci účastníky poté vlastně nemohla ani začít, policie ji totiž napadla po dvaceti metrech pochodu. Policie odůvodňuje útok tím, že demonstranti vyšli na pochod příliš brzy a napadli ji, existuje ale video, které dokazuje, že policie zaútočila první a že vodní děla byla nachystána za rohem, ještě než demonstrace začala.

Nicméně demonstrace byla opravdu velmi násilná. Poté, co některé skupiny protestujících vyvázly z policejní blokády, uskutečnily ve městě několik samostatných přímých akcí.

Jelikož demonstrace nemohla projít městem a šířit sdělení skrz město, mnoho aktivistů ji považuje za poměrně neúspěšnou. Policejní postup vytvořil obraz násilného protestu bez politického sdělení.

Město se úspěšně vynasnažilo, aby "ochránilo" od protestů obchodní čtvrť se všemi vánočními nákupy. Ustanovili nový zákonný způsob represe tím, že prohlásili celou oblast za "rizikovou zónu", ve které je jinde nezákonné policejní jednání, jako například zatčení bez důkazů, zcela legální. Od té doby toto "lokalizované bezpráví" pokračuje. Vláda USA doporučila svým občanům, aby necestovali do tohoto přístavního města.

Boj proti tomu, že někteří němečtí občané se stali, kvůli svým protikomerčním a protikapitalistickým názorům, občany druhého řádu, stále pokračuje. Proti nadřazování vlastnického práva nad jiná, dle mého názoru důležitější lidská práva, se staví čím dál více aktivistů a to ne jen komunistů a dalších antikapitalistů.

Tragikomické vyústění těchto represivních "opatření" německého buržoazního státu je např. zobrazeno v dalším videu, kde je několika policisty brutálně zadržován mladík, aby mu policisté zabavili jeho zbraň, ze které se ovšem vyklube záchodová štětka. Ta se poté stala nepsaným vtipným symbolem pokračujících protestů proti zvůli policie a buržoazního systému v Německu. Množství videí, kde "teroristé" zahaleni šátkem drží zkřížené záchodové štětky se stalo symbolem policejní hlouposti a svědčí o tom, že ani uprostřed smutné reality soudobého kapitalismu nesmíme ztrácet naši velkou zbraň, kterou je smysl pro humor.

Pryč ze zvůlí buržoazního aparátu!

Solidaritu s německými soudruhy!

Ať žije nekomerční kultura!

David Pazdera
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama