ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2014 15:24:35

Středočeský kraj stojí péče o chráněná území každý rok miliony korun

Středočeský kraj stojí péče o chráněná území každý rok miliony korun

Rada Středočeského kraje se na svém jednání v pondělí 27. ledna zabývala péčí o zvláště chráněná území a evropsky významné lokality na území středních Čech v loňském roce.

Rada schválila zajištění péče - managementu, zpracování plánů péče a zpracování přírodovědných průzkumů v roce 2014. Celkem je na tuto oblast z rozpočtu kraje navrženo 10,3 milionu Kč.  

„Péče o chráněná území a evropsky významné lokality je velmi důležitá. Umožňuje vytvářet co nejlepší podmínky pro jednotlivé živočišné a rostlinné druhy. Ze zkušenosti znám několik chráněných území na Příbramsku, která se bez zajištění péče managementu neobejdou. Třeba chráněné území Andělské schody, kde roste kdysi hojná orchidej vstavač kukačka. Tyto vzácné rostliny velmi trpí přemnoženou černou zvěří i zarůstáním trávou. Podobná situace je i v přírodní lokalitě Na Horách u Křešína, kde kromě kukaček roste ve velkém počtu především koniklec luční načernalý,“ uvedl hejtman kraje Josef Řihák.

Péče o chráněná území kategorie přírodní památka, přírodní rezervace a evropsky významné lokality v kraji byla v roce 2013 zajištěna prostřednictvím víceletých smluv a dohod. Celkem byl z rozpočtu kraje financován management ve 135 lokalitách - 5,2 milionu korun, plány péče pro pět území - 116 tisíc korun, monitoring a průzkum ve dvou lokalitách za 68 tisíc korun, zaměření v šesti lokalitách za 148 tisíc korun, označení území za 113 tisíc korun.

„Celkem bylo v roce 2013 vynaloženo na zajištění zákonných povinností z rozpočtu kraje téměř 5,7 milionu korun. Z dotačních prostředků Operačního programu životního prostředí proběhlo v roce 2013 zbytkové financování péče tří zvláště chráněných území v celkové výši 546 tisíc korun a značení území tabulemi v celkové výši 566 tisíc korun,“ doplnil náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Marek Semerád.

S ještě vyšším rozsahem zákonné péče o chráněná území počítá kraj v roce 2014. „Meziročně se ve středních Čechách zvýšila rozloha chráněných území, o které je podle zákona kraj povinen pečovat. Nově navrhované zakázky budou zajištěny prostřednictvím výběrových řízení v souladu s platnou legislativou a směrnicemi Krajského úřadu Středočeského kraje. Naším cílem je, aby byla plně zajištěna co nejlepší péče o rostliny a živočichy. V tomto směru jsme připraveni i provádět pečlivé kontroly, jak jsou smlouvy o péči plněny,“ doplnil náměstek hejtmana Marek Semerád.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama