ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2014 17:59:42

Stropnického snahu chápu, ale 300 hodin musí pryč

Stropnického snahu chápu, ale 300 hodin musí pryč

Nastupující ministr obrany Martin Stropnický oznámil, že bude chtít znovu otevřít a projednat zákon o vojácích z povolání. Z hlediska budoucího fungování armády se jedná beze sporu o klíčový zákon.

Ve znění zákona má být mimo jiné stanoven kariérní řád vojáků a zároveň zde má být vyřešeno zvýšení jejich platů. Novela zákona totiž předpokládá zvýšení platů z 23 500 Kč na 26 000 Kč průměrného platu.

Jsem toho názoru, že princip zákona je správný, jelikož vojáci určitě potřebují funkční kariérní řád. V navrhovaném zákoně jsou však obsažené pasáže, které jsou velmi problematické a citlivé a je třeba je znovu projednat. Mám tím na mysli například 300 hodin přesčasů ročně, které by každý voják musel odsloužit za jakékoli situace a bez nároku na proplacení.

Už teď jsou v armádě velké problémy s pohotovostí vojáků, která byla ze strany armády zneužívána, o čemž existují dokonce rozhodnutí soudu. Pokud toto problematické nařízení v zákoně zůstane, mohlo by se zneužívání práce ještě zhoršit. Své o tom vědí i policisté.

Věci veřejné tento stav v minulosti opakovaně kritizovaly a bývalý předseda Vít Bárta dokonce podával v této věci interpelaci na ministra. 

Chápu sice Stropnického argument, že chce zákon stáhnout kvůli zvýšeným výdajům, peníze pro vojáky jsou ale na druhou stranu potřeba. Není třeba občanům připomínat, že mají obtížnou službu a nasazují to nejcennější co mají, vlastní životy. 

Také mi vadí, že by se měl stát náměstkem Petr Hulinský, který se spíš bude starat o to, jak vyvést peníze z resortu než o lepší fungování armády a celého ministerstva obrany.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama