Ing. Zuzana Brzobohatá

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2014 10:50:54

Fiskální pakt jako první krok nového aktivní přístupu k EU

Fiskální pakt jako první krok nového aktivní přístupu k EU

Skoro před dvěma lety pravicový premiér Petr Nečas, provedl jeden z největších kolotočů české zahraniční politiky, když odmítl za Česko podepsat fiskální pakt EU.

I když s tímto paktem údajně souhlasil, nechtěl ho podepsat, asi aby se nedostal do sporu s tehdejším prezidentem V. Klausem. Jak se později ukázalo, tento čin mu nepomohl, jenom poškodil Českou republiku v EU. Bylo to nejvýraznější vykolejení z hlavního proudu Evropské unie, které Česko od svého vstupu do EU kdy provedlo.

Připomínám: Fiskální pakt je Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii. Fiskální pakt zavazuje účastnické členské státy EU posílit hospodářský pilíř Hospodářské a měnové unie přijetím souboru pravidel pro zpřísnění rozpočtové kázně, posílit koordinaci hospodářských politik a zlepšit správu eurozóny. Fiskální pakt začal platit v EU v lednu 2013, nepodepsali ho Velká Británie a právě Česká republika, která se tím manévrovala na periférii EU.

Dnes je Nečas již politickou minulostí, ale škody jeho politiky zůstaly, které teď nová česká vláda chce odstranit. Vláda chce převézt Česku republiku ze slepé koleji evropské integraci zpátky k jednacímu stolu a začít novou etapu v EU. První krok je právě podpis fiskálního paktu a jsem ráda, že ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ohlásil nový aktivní přístup k EU, který chce symbolicky začít právě podepsáním Smlouvy o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii.

Pro připomenutí tato mezivládní smlouva předpokládá, aby státy, které se k ní připojily, přijaly soubor pravidel pro zpřísnění rozpočtové kázně, jakož i posílení koordinace svých hospodářských politik.

Dle mého názoru, totiž stabilizace hospodářské a měnové situace v Evropské unii je klíčovým zájmem ČR. Je třeba podpořit hlubší koordinaci hospodářské a fiskální politiky a musíme si uvědomit, že toto by mělo byt jednou z hlavních priorit ČR v EU – jak to dělají již ostatní členské státy, kde heslo „o nás bez nás“ na úrovní EU neplatí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama