Mgr. Václav Horáček

  • TOP 09
  • Železný Brod
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2014 10:52:20

Zřízení krajského soudu v Liberci nezatíží veřejné rozpočty

Zřízení krajského soudu v Liberci nezatíží veřejné rozpočty

Václav Horáče nevzdává boj o plnohodnostný krajský soud v Liberci

Václav Horáček, který v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky zastupuje Liberecký kraj, nevzdává boj za plnohodnotný krajský soud sídlící v Liberci. V této věci se během čtvrtečních interpelací obrátil na ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou. Ta přislíbila nejen zabývat se celou problematikou, ale také se do Liberce osobně vypravit.

„Liberecká pobočka Krajského soudu v Ústí n. Labem je na převzetí role plnohodnotného Krajského soudu připravena dokonale. Již nyní vyřizuje veškeré soudní agendy, ke kterým je příslušný krajský soud určen a i budova justičního paláce plně vyhovuje,“ uvedl svou interpelaci Horáček.

V Liberci je dlouhodobá konstantní judikatura, soud pracuje velmi kvalitně a není žádný důvod, aby zde krajský soud nebyl. „Zřízení plnohodnotného krajského soudu v Liberci je tak víceméně záležitostí administrativní, která nebude zatěžovat veřejné rozpočty, potažmo ani státní rozpočet České republiky žádnými novými výdaji a přesto může výrazně usnadnit život občanů v Libereckém kraji. Pracoviště pobočky v současné době disponuje prostory i vybavením, v nichž lze zahájit provoz samostatného krajského soudu,“ uzavřel svou interpelaci Horáček.

Ministryně spravedlnosti během osobní odpovědi na interpelaci v Poslanecké sněmovně slíbila podnětem se zabývat. „Do Liberce se určitě podívám, protože mě přesvědčuje o té odlišné situaci, kterou se Liberec odlišuje od kraje Vysočina nebo Zlínského kraje. Takže neříkám za resort spravedlnosti teď ne, i když po tom seznámení se s dokumentací jsem původně chtěla jenom navázat na odmítavé stanovisko, ale myslím si, že musím vidět na místě samém a na základě pečlivější ekonomické analýzy, co by to znamenalo, kdybychom takový pilotní projekt nastartovali. Berte to, prosím, jako že Válková ještě neví,“ řekla ministryně Válková.

Václav Horáček za plnohodnotný krajský soud v Liberci bojuje již od roku 2011. Tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se nicméně problematikou zásadně ani nezabýval a myšlenku odmítl na samém počátku z obavy, aby podobné nároky nevznesly také další kraje, které dosud nemají plnohodnotný krajský soud. To by totiž výrazně zatížilo státní rozpočet. V Liberci je ale zcela jiná situace než v jiných regionech – místní soud je totiž k převzetí role plnohodnotného krajského soudu připraven, jednalo by se jen o administrativní úkon bez vlivu na státní rozpočet. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama