Bohuslav Jedinák

  • Republika
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.02.2014 10:17:04

Česká televize soukromoprávní a závislá

Česká televize soukromoprávní a závislá

Chceme-li Českou televizi opravdu nezávislou a veřejnoprávní, musíme udělat vše proto, aby se odpolitizoval systém volby Rady České televize.

ČT VEŘEJNOPRÁVNÍ. Termín složený ze dvou slov jasně říká jakým způsobem a o čem mají být informace předkládané divákům. Inspirací budiž britské či německé vysílaní. O tom však není slyšet, pokud zrovna vedení České televize neřeší výši televizního poplatku. To se potom tyto zahraniční kolegyně skloňují ve všech pádech.

ČT NEZÁVISLÁ. To je také tak čistě jasné, že to ani čistěji jasnější být nemůže. Stanislav Gross jistě promine. Ale to je naprostá utopie. Jak může být Česká televize nezávislá? Generálního ředitele přece volí Rada České televize. Stejně tak schvaluje její rozpočet. Členy Rady volí Poslanecká sněmovna, tedy politici, partajní kluby. A tyto dva rysy samy o sobě vylučují nezávislost. Respektive rozhodně naprostou nezávislost na veřejném zájmu a zájmu společnosti.

A za tuto “svéráznou nezávislost” a “veřejnoprávnost” si bohatě platíme a velká skupina občanů i dvakrát. Jenom zopakuji, že občan je povinnen platit koncesionářský poplatek pokud vlastní televizní přijímač nebo stačí fakt, ze odebírá elektrickou energii. Až na zcela zanedbatelné vyjímky, které jsou uvedeny v zákoně. Co je to za blbost? Odebíráš elektřinu, ale to přece neznamená, že máš doma televizní příímač. A i kdyby, tak přece vůbec nemusíš sledovat vysílání ČT.

Domáctnosti platí jeden poplatek a je jedno kolik přijímačů vlastní. Podnikatelé a firmy platí za každý. Proč? To mi připomíná dobu, kdy tehdejší Český telecom účtoval za stejné služby podnikatelům vyšší ceny, než domácnostem. Bez jakéhokoliv argumentu.

Pokud se opravdu chceme dočkat opravdové a dlouhodobé nezávislosti a objektivity tohoto massmedia, je nutné apolitizovat systém volby Rady Česke televize. Přitom kdyby se radní volili například systémem  - třetinu odborná akademická sféra, třetinu profesní svazy a společenské organizace a zbývající třetinu Sněmovna, Senát a prezident byli bychom hned někde jinde. Podobný model používají v sousedním Německu a funguje dobře. V opačném případě si opravdu zahráváme s ohněm. Budeme bohatě platit lobby skupinu vybraným, která nám jen vše "správně a náležitě” vyloží…a to za naše peníze. Opravdu to chceme??

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama