ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.02.2014 21:53:28

EU zasadila další ránu českému lázeňství. A komu tím prospějete, co?!

EU zasadila další ránu českému lázeňství. A komu tím prospějete, co?!

České lázně by měly nově na základě rozhodnutí Evropského soudního dvora platit poplatky Ochrannému svazu autorskému (OSA) za každou televizi a každé rádio v pokojích pacientů.


Česká výjimka zatím umožňovala lázeňským zařízením stejně jako nemocnicím neplatit poplatky OSA. Soudní dvůr Evropské unie ve sporu OSA a Mariánských lázní však rozhodl, že takový stav není v souladu s právem EU a poplatky mají tedy nově platit nejen hotely, ale i zdravotnická zařízení, která dostávají peníze z veřejného zdravotního pojištění. Co na tom, že lidé se do těchto lázní nejezdí koukat na televizi, ale podstupovat léčbu po operacích, anebo léčebnou kúru v případě chronických onemocnění, a v těchto případech je pobyt na pokoji nedílnou součástí lázeňské procedury - jinak to nejde.

České lázeňství hlásí v posledních letech propad, snížení tržeb i v desítkách procent v závislosti na regionu. A teď ještě jednotlivá střediska mají platit poplatky, protože nám to nařizuje Evropský soudní dvůr, přestože čeští legislativci chápali a uznávali rozdíl mezi hotely, kde televize a radia jsou součástí komfortu hosta, takže si lze účtovat vyšší ceny, a zdravotnickými zařízeními, v nichž pacienti často mají jiné starosti než hltat televizní programy.

Rozhodnutí Evropského soudního dvora je tak další zásah do vnitřních záležitostí České republiky bez znalosti jejích specifik. Bez přihlédnutí k tomu, že v jednotlivých státech funguje lázeňství odlišně. V západní Evropě je řada lázní, které si pacienti platí sami, bydlí přitom v hotelích, jsou v jiné ekonomické situaci, jiná je i cena léčby. Pro české lázeňství je unijní rozhodování bez znalosti našich specifik jen další ranou pod čarou ponoru pro potápějící se lázeňský průmysl. Ranou, která povede ke zdražení lázeňské péče a tím snížení její dostupnosti. Ranou, která ublíží českým pacientům. Co takhle shromáždit je před „skleněným byrokratickým peklem“ v Bruselu, aby mohli společně z

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama