ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.03.2014 19:35:45

Tři obce a Čeští lvi získali plakety za příkladnou péči o válečné hroby

Tři obce a Čeští lvi získali plakety za příkladnou péči o válečné hroby

Obce Jilem na Jindřichohradecku, Cehnice na Strakonicku, Boršov nad Vltavou na Českobudějovicku a Klub vojenské historie Čeští lvi získaly v pondělí 3. března 2014 na krajském úřadě ocenění za příkladnou péči o válečné hroby a pietní místa.

Jejich představitelům předali upomínkovou plaketu a medaili Milan Nebesář, vedoucí odboru kanceláře hejtmana a Imrich Vetrák z odboru pro válečné veterány MO ČR, za příkladnou péčí o válečné hroby.

„Předáváme tu dnes ocenění hlavně za aktivitu a iniciativu v péči o pomníky a další pietní místa, které připomínají hrdinství z válečných událostí, nutí k rozšíření vzdělání – připomenutí legionářů a motivují i další obce a občany k aktivnějšímu přístupu k těmto místům,“ upřesnil Nebesář.

Přehled oceněných

Obec Jilem na Jindřichohradecku za příkladnou péči o válečné hroby

Obec Jilem zvelebila velký pomník na památku obětí 1. světové války z Jilemu a okolí. Nechali udělat i řadu fotografií podle archivních fotek, které dohledávali hlavně v rodinných archivech. K renovaci přistoupili s maximálním citem a vkusem, v podstatě dali velký impuls i pro starosty okolních obcí.

Obec Cehnice na Strakonicku za iniciativní přístup a zajištění finančních prostředků na rozsáhlé opravy pomníků ve Svazku obcí Pootaví

Helena Sosnová starostka Cehnic a předsedkyně Svazku obcí Dolního Pootaví na Strakonicku jako první v Jihočeském kraji našla cestu k možnosti čerpání dotace z Programu rozvoje venkova, díky čemuž se jí podařilo pro čtyři obce tohoto Svazku získat na opravu pomníků částku 253 tisíc korun. Díky její aktivitě a houževnatosti se podařilo opravit pomníky, na které by dané obce neměly prostředky ve svém rozpočtu.

Obec Boršov nad Vltavou na Českobudějovicku za zřízení dvou nových pietních míst a péči o stávající válečné hroby a pietní místa v okolí obce

Starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman nejen, že inicioval opravu pomníku sestřeleného amerického letce kpt. Raymonda Reutera, ale zajistil i přemístění válečného hrobu (pietního místa) – pamětní deska Václava Tuttera, ze zdi mlýna v Boršově nad Vltavou na jiný pozemek, veřejně velice dobře přístupný. Obec Boršov nad Vltavou v takovýchto aktivitách pevně pokračuje. V roce 2014 chtějí obnovit pamětní desku Martina Krejčího, legionáře 31. pluku italské legie. nar. 1. 1. 1886 a popraveného 18. 6. 1918 v italském Coglianu po odsouzení rakouským válečným soudem. Jeho pamětní deska byla původně na zdi místního pivovaru, při jeho demolici zmizela a po dlouhých letech jí na obec přinesl synovec pana Krejčího, ovšem poškozenou. Nikde nebyla vedena v evidenci, protože o ní vlastně nikdo nevěděl. Obec Boršov nad Vltavou nechá udělat přesnou repliku, kterou umístí do „ pietního“ parku nedaleko pamětní desky Václůva Tuttera. Obec plánuje i další akce.

Klub vojenské historie Čeští lvi za obnovu pomníku Voják na stráži – památka na bitvu u Zborova

Pomník „ Voják na Stráži“ od Otty Birmy byl v roce 1926 odhalen v Českých Budějovicích. Byl zhotoven na památku padlých v bitvě u Zborova 2. 7. 1917. Tento pomník byl z areálu kasáren odstraněn za komunistů do muničního skladu armády v Rudolfově u Českých Budějovic, kde se válel doslova v prachu a nebyl tzv. ničí. Klub vojenské historie Čeští lvi ve spolupráci s Československou obcí legionářskou (ČSOL) zajistili jeho zrestaurování (za pomoci sponzorského daru a vlastních finančních prostředků) a umístění na důstojném pozemku prakticky v centru Českých Budějovic – před Jihočeskou knihovnou v parku u řeky Malše. Torza pomníku byla předána Klubu vojenské historie Čeští lvi a ČSOL jako zápůjčka od Vojenského historického ústavu v Praze, který se stal mezitím jeho vlastníkem. Je to dlouhá historie tříleté aktivity, starostí a práce hlavně pana Radka Marcina, předsedy Klubu vojenské histrorie Čeští lvi České Budějovice a zároveň místopředsedy ČSOL Jednota Strakonice. Aktivně se zapojoval i Milan Mojžíš, tajemník ČSOL Praha.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama