Jan Beneš

Kandiduji do zastupitelstva města Třemošná
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.04.2014 19:32:29

Zastupitelé se školili

Zastupitelé se školili

V pondělí 7.4. 2014 uspořádala Krajská rada zastupitelů za KSČM seminář pro všechny komunistické zastupitele Plzeňského kraje na téma „Koncepce zdravotnictví a činnost nemocnic skupiny Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje“.

Přednáška proběhla v zasedací místnosti Plzeňského krajského výboru KSČM v Purkyňově ulici v Plzni. ŇOVĚ o krajkého výboru KSČM V pURKYo všechny komunsitické el Valentovi i starostové obou zmíněnách obcíle i ta vpodstě padlaÚčastnit se samozřejmě mohl každý zájemce, vždyť přece zdravotní péče v našem kraji je oblast se kterou se dříve či později setká každý obyvatel kraje.

Úvodního slova se ujala předsedkyně krajské rady zastupitelů za KSČM a zastupitelka města Plzně Jana Bystřická. Přednášku vedl ředitel ZHPK Miloš Suchý. Hned na úvod konstatoval, že jedním z velkých problémů krajského zdravotnictví je výše úhrad a zněj vyplývající nerovné postavení nemocnic. Oproti soukromým a fakultním nemocnicím mají totiž krajské výrazně nižší úhrady za stejné výkony.

V Plzeňském kraji je ve zdravotnictví také poměrně atypická situace. Velkou část zdravotní peče provádí fakultní nemocnice (která je zřizována ministerstvem zdravotnictví) a kromě toho je krajském městě také silná soukromá sféra. V řadě dalších krajů hrají nemocnice zřizované krajem mnohem větší roli. K tomuto stavu přispěla, podle náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje Zdeňky Liškové i tehdejší vláda. Během rušení Vojenské nemocnice v Plzni projevilo zastupitelstvo kraje zájem o převod této nemocnice na kraj. Místo toho byla Vojenská nemocnice sloučena se sousední Fakultní nemocnicí Plzeň a západočeská metropole přišla o možnost mít regulérní krajskou nemocnici..

  Řeč přišla také na restrukturalizaci nemocnic, což mnozí překládají jako rušení celých oddělení. V minulosti se to mělo týkat především Stodské a Domažlické nemocnice. Podle ředitele Miloše Suchého to však není cíl zdravotnického holdigu Plzeňského kraje. Suchý vysvětlil, že je nutné, aby krajské nemocnice  zvládaly zabezpečit akutní péči v plném rozsahu. Pacient, který přijde s libovolnou potíží musí dostat adekvátní ošetření, proto nelze jít cestou rušení oddělení. Finální úspora prostředků je v takovém případě značně diskutabilní a často by podobná „restrukturalizace“  mohla být draží než kolik se uspoří.

Na besedu o zdravotnickém holdingu přišli mimo jiné také zastupitelé Plzeňského kraje v čele s výše zmíněnou náměstkyní hejtmana Plzeňského kraje Zdeňkou Liškovou. Chybět nemohl ani radní Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Václav Štekl, starostka obce Hvozd na severním Plzeňsku Alexandra Nágrová, starosta městysu Dešenice (okres Klatovy) Jan Rejfek, předseda Městského výboru KSČM V Plzni František Hrubeš, Věstislav Křenek, František Podlipský a řada dalších zastupitelů za KSČM z měst a obcí Plzeňského kraje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama