Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.04.2014 10:14:49

Posílat si vzkazy přes média je asi to nejhorší, co se může v politice stát

Posílat si vzkazy přes média je asi to nejhorší, co se může v politice stát

Projev prezidenta republiky během setkání se zastupiteli Královéhradeckého kraje

Vážený pane hejtmane, dámy a pánové, vážení členové zastupitelstva,

tuto hůl jsem před chvílí dostal od pana hejtmana a je to hůl, na níž je písmeno G, což, jak jsem se dozvěděl, znamenalo Gradec, zřejmě ve staré češtině Hradec. Jako symbol přátelství jsem přišel s touto holí, protože mě pořád ještě bolí koleno a už asi nadosmrti budu trošku kulhat. Člověk se o nějakou hůl ve svém životě musí opírat. Buď o hůl fyzickou, nebo o hůl symbolickou, což jsou přátelé, což jsou spolupracovníci a což jsou obecně řečeno lidé, kteří v životě něco dokázali.

Nejsem na tomto kraji poprvé a slibuji, že přijedu opět za rok stejně jako do jiných krajů, protože ani za tři dny nestihneme projet všechna významná města. Ale ne jenom města. Vždy si vybírám jednu malou obec, tentokrát to budou Holovousy s jejich Malináčem. Protože všude žijí lidé a jezdit jenom po městech není dobře. Konec konců, deset let jsem žil na venkově v obci, která měla 1200 obyvatel, a mám s tím svojí dobrou zkušenost. Chtěl bych Vám blahopřát k tomu, že nepatříte k takzvaným problémovým krajům z hlediska vysoké míry nezaměstnanosti, jako jsou severní Čechy nebo severní Morava. Kupodivu na třetím místě je Olomouc. Je zajímavé, že Olomoucký kraj je z hlediska nezaměstnanosti na třetím nejhorším místě, asi kvůli Jesenicku a částečně Šumpersku.

Vím, že máte lokální problémy. Třeba Trutnov má devítiprocentní nezaměstnanost, ale myslím si, že je velmi dobře, že se podařil přesvědčit Volkswagen, aby investoval nikoli ve Španělsku, jak původně zamýšlel, ale právě u nás. Samozřejmě, že když přijedu do jakéhokoli kraje, tak se mně vždy lidé stěžují na problémy s dopravní infrastrukturou. Je tak trošku ostuda, že tři kilometry dálnice D11 pořád nejsou hotové, ale není to Vaše ostuda, je to ostuda ministrů dopravy. Pan hejtman mě upozornil, že za posledních pět let se u nás vystřídalo devět ministrů dopravy, takže než se člověk pořádně zapracoval, tak už byl z kanceláře venku. Byl jsem informován o tom, že pan ministr Prachař osobně přislíbil, že se zasadí o dokončení zmíněných tří kilometrů. Chápu Vaše spory s paní Havránkovou. Jako premiér jsem měl obdobné spory s paní Regecovou, takže vím, co znamená, když Vás někdo vydírá, a vím, že potřebujeme zákon o liniových stavbách, který by tomuto vydírání zabránil.

Vím, že jsem v „Saloně republiky“, ale upřímně řečeno ten salon vždy vytvoří nějaká výrazná osobnost, ať to byl architekt Gočár, nebo mnozí další. Salon se nevytváří sám. Souhlasím s názorem, že Královéhradecký kraj je dobré místo pro život, ale úplně nejlepší místo pro život je Vysočina. To neříkám proto, že jsem se tam narodil. Jsem Kolíňák, takže do Hradce jsem nikdy neměl daleko. Ale je to kraj, který Vás pohladí po duši a kde výškové rozdíly nejsou tak veliké, abyste je nemohli překonat. Přiznávám se ke své ostudě, že právě proto, že jsem měl potíže s nohama, jsem na Sněžku vyjel minulý rok autem, zatímco můj předchůdce Václav Klaus a moje žena to poctivě vyšlapali. Moje žena úplně a Václav Klaus si vyjel půlku trati lanovkou, takže tam to nebylo tak úplně od začátku.

Skončil bych tím, že jsem velmi rád, že mohu diskutovat s krajskými zastupiteli. Dodnes si vzpomínám na boje, které doprovázely vytvoření krajské samosprávy. Dodnes nám někteří vyčítají, že jsme zrušili okresní úřady. Celý problém byl v tom, že okresní úřady neměly plnohodnotného partnera. Okresní shromáždění, tedy shromáždění starostů, vlastně nemohlo rozhodovat o ničem. Kromě toho některé působnosti okresních úřadů byly tak malé, že nepřekračovaly krajský rámec. Kromě silnice na polské hranice bych uvedl i spojení mezi Hradcem Králové a Olomoucí, aby se odstranilo přetížení D1. Ale kdykoli diskutuji s krajskými zastupiteli, tak si vždy vzpomenu na tyto boje a jsem rád, že kraje mají svoji samosprávu, která je volená, nikoli úřednická. Pevně věřím, že se v koalici, která zde je, jak mě informoval pan hejtman, dokážete rozumně dohodnout. Na rozdíl od některých jiných případů, které nebudu jmenovat, si neposíláte vzkazy přes média, protože to je asi nejhorší, co se může v politice stát. Ten, kdo se obrací na novináře, ukazuje, že se nedokáže se svými partnery rozumně dohodnout za jednacím stolem.

Dovolte mi, abych popřál Královéhradeckému kraji úspěch, aby i nadále byl dobrým místem pro život. Přijel jsem zejména proto, abych slyšel Vaše názory, abych se pokusil odpovědět na Vaše otázky. Jsem připraven tak učinit a tam, kde odpověď nebudu znát, nebudu na rozdíl od některých jiných politiků předstírat všeználkovství a poctivě Vám řeknu, že něčemu nerozumím.

Děkuji Vám za Vaši pozornost.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Hradec Králové, 15. dubna 2014

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama