Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.04.2014 17:57:30

Žít na vesnici je svým způsobem výsada

Žít na vesnici je svým způsobem výsada

Projev prezidenta republiky v Holovousech - Vesnici roku 2013 Královéhradeckého kraje

Vážená paní starostko, vážený pane hejtmane,

„Já mám chalupu v Holovousích. Na zahradě mám jabka, malináče... Až pojedu na Urlaub, tak ti jich přivezu třeba 50 kilo." Která vesnice má to štěstí, že se dostane do nejslavnější české knihy, to jest Dobrý voják Švejk a Vaše malináče, jak už paní starostka řekla, si oblíbil i Franz Josef a dokonce je chtěl vysázet v okolí Vídně, ale tam, jak známo, se neujaly. Je vidět, že podobně jako člověk i strom je srostlý s půdou a když tu půdu opustí a přestěhuje se do města, tak se často stane, že uschne. Já jsem žil posledních deset let v obci, která má 1200 obyvatel, takže se tam  všichni znali a bylo tam daleko přátelštější prostředí, než ve městě, kde v panelákovém domě neznáte ani svoje nebližší sousedy a právě proto vždy poprosím, abych mohl navštívit vedle měst i vesnici. Protože vesnice, to není nic zavrženíhodného, jak se někteří fouňové tváří, naopak, být a žít na vesnici je svým způsobem výsada. Výsada daleko krásnějšího životního prostředí a daleko lepších mezilidských vztahů. Ale abych nezůstal jenom u té chvály, já jsem si velmi pečlivě prostudoval mnohastránkový text o Holovousech s četnými obrazovými přílohami. Nesmírně mě nadchlo, kolik je tady spolků, protože já znám vesnice, kde jsou jenom dobrovolní hasiči a zaplať Pán Bůh za to, protože oni dělají spoustu užitečné práce, ale tady to spolkaření, já sám jsem členem svazu zahrádkářů, ale jsou tady i další a další dobrovolná občanská sdružení, která zkrášlují svoji obec a právě proto je krásné tady bydlet.

Ale milá paní starostko, já si vždy najdu i nějaké bolavé místo a jedno bolavé místo jsem u Vás zjistil, Mám rád parky, konec konců lánský zámek má kolem sebe nádherný park a dočetl jsem se, že Váš zámecký park je zanedbaný, protože majitel se jaksi nemá k jeho obnově. Prosím Vás, prozraďte mi veřejně, komu to patří a já ho nějakým způsobem, to já už si něco vyberu, znectím. Vždy je co napravovat, když se nám něco podařilo na 90 %, ať se podaří na 100 % a já Vám přeji, aby Váš zámecký park byl stejnou ozdobou a stejnou okrasou Holovous, jako např. ty předzahrádky, o kterých už mluvila paní starostka, i když na rozdíl od Tomáše Masaryka jsem sem přijel.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Holovousy, 16. dubna 2014

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama