Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.04.2014 7:44:54

Středočeský kraj udělil titul Mistr tradiční rukodělné výroby

Středočeský kraj udělil titul Mistr tradiční rukodělné výroby

Rada kraje na svém zasedání 14. dubna udělila titul Mistr tradiční rukodělné výroby paní Miluši Šímové.

Rada kraje na svém zasedání 14. dubna udělila titul Mistr tradiční rukodělné výroby paní Miluši Šímové.  Za tradiční výrobu vizovického pečiva získala podporu hodnotící komise, která byla složena v souladu se schváleným statutem ze zástupců krajského úřadu i etnografů středočeských muzeí.

„Titulem chceme ocenit formou veřejného uznání ty, kdo se snaží udržet znalosti a dovednosti nutné pro provádění tradičních rukodělných technologií, účinně a kvalifikovaně je prezentovat a předávat dalším generacím. Paní Šímová si titul určitě zaslouží, o čemž se může přesvědčit každý i v její knize Tvoříme z těsta od jara do zimy,“ představil vítěze radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek. Obrazová publikace totiž přináší autorčiny rady a spoustu inspirace.

Tzv. vizovické pečivo je velmi zajímavá lidová technika, která od svého vzniku kolem roku 1850 nezměnila materiál ani postup. Technika vznikla původně z těsta kynutého - tvary pečiva se zapichovaly na špejlích do vysokých svatebních koláčků nebo chlebů. V druhé polovině 19. Století začali pekaři ve Vizovicích péci z těsta nekynutého. Vymodelovaná zvířátka se pak stávala hračkou a dárkem pro děti.

Titul byl předán paní Šímové radním Štefkem v Polabském národopisném muzeu v Přerově nad Labem 18. 4. 2014.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama