Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.04.2014 15:51:04

Zrekonstruovaný památník Jiřího z Poděbrad otevřen

Zrekonstruovaný památník Jiřího z Poděbrad otevřen

Ve středu 23. dubna se nejen Poděbrady dočkaly otevření nové expozice Památníku Jiřího z Poděbrad v místním zámku.

Ve středu 23. dubna se nejen Poděbrady dočkaly otevření nové expozice Památníku Jiřího z Poděbrad v místním zámku.

Akci, která je součástí oslav 50. výročí mírové mise Jiřího z Poděbrad, přišlo podpořit hned několik členů Rady Středočeského kraje. Hejtmana zastupoval statutární náměstek Miloš Petera, nechyběl ani radní po kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, radní pro majetek Pavel Hubený či náměstci Zdeněk Syblík nebo Milan Němec.

„Jsem hrdý na to, že mohu být při otevření nové expozice krále Jiřího z Poděbrad a že jsem Středočech.  Památník se dočkal rekonstrukce po dlouhých 50 letech a zásadním investorem ve výši 3 milionů korun se spolu s dalšími partnery stal právě Středočeský kraj.

Touto akcí si nepřipomínáme jen 550. výročí mírových misí Jiřího z Poděbrad, jeho snah o mírové společenství národů, nepřipomínáme si jen historickou událost, ale reflektujeme i naléhavé výzvy současnosti.

Právě dnešní doba je důkazem, že přátelství, spolupráce a mír mezi národy nejsou jen nerealizované vize minulosti, ale možnou či spíše nutnou budoucností, na které musíme společně pracovat. A to nejen v měřítku Evropy od Atlantiku po Ural, ale i v měřítku celosvětovém.

Pokud k takové budoucnosti přispěje i tato expozice, tato akce, jistě bychom získali podporu i našeho moudrého husitského krále Jiřího z Poděbrad.“ podotkl k akci radní Štefek.

Při doprovodných oslavách, kterých se účastnilo i přes 50 významných hostů a členů organizačního výboru oslav v čele se starostou města Poděbrady Ladislavem Langrem shlédli přítomní i defilé dvou desítek vlajek měst, jejichž osud se s Jiřím z Poděbrad proťal, rytířský turnaj, bubny a trubače, nechyběla ani předpremiéra dokumentu o králi Jiřím a představení Králobrání.

Památník v poděbradském zámku se v první fázi může pochlubit novými elektrorozvody hrazenými Univerzitou Karlovou, vymalovanými prostory a moderní expozicí o husitském králi. „Brzy se dočká otevření i jeho další část a přibydou restaurování gotických nástěnných maleb a multimediální prvky včetně možné virtuální prohlídky.“ dodal Štefek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama