Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2014 8:16:47

Budou muzea a galerie platit daně z darů sbírkových předmětů?

Budou muzea a galerie platit daně z darů sbírkových předmětů?

Rada kraje se zabývala dopady občanského zákoníku na krajská muzea a galerie.

Rada kraje se zabývala dopady občanského zákoníku na krajská muzea a galerie. Nový občanský zákoník totiž zrušil zákon o dani darovací a dědické, a dar se tak posuzuje jako bezúplatný příjem a musí se zdanit, což komplikuje život nejen kulturním institucím. Daň se totiž musí platit z ceny obvyklé, tedy z ceny stanovené znalcem, ale znalecký posudek často i několikanásobně převyšuje hodnotu daru. Prakticky by to tak vedlo k tomu, že by se muzea mohla zdráhat přijímat darované sbírkové předměty, což je v rozporu s jejich posláním. Muzea a galerie dostávají v rámci své akviziční činnosti sbírkové předměty nejen formou vlastní investice, ale i formou darů, což je při známém nedostatku financí významný zdroj získávání sbírek.

„Problémem se zabýváme několik měsíců a připravili jsme ve spolupráci s Asociací muzeí a galerií novelu zákona o dani z příjmu, která řešení nabízí. Kraje mají možnost legislativní iniciativy, v tomto případě bude ale rychlejší jednat přímo s poslanci, k čemuž mne a náměstka Peteru pověřila dnešním usnesením i Rada kraje.“ komentoval návrh radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Navržená novela upravuje nedomyšlené dopady nového občanského zákoníku. Z paragrafu 19b navrhuje vypustit větu, že osvobození bezúplatných příjmů se nepoužije u obcí a krajů. A v paragrafu 15 a 20, kde se hovoří o možném odečtu hodnoty darů od základu daně u vybraných činností je navržena změna formulace tak, aby se osvobození týkalo nejen financování, ale i rozvoje kultury a uchování kulturního dědictví (tedy hmotných darů).

Že problém je opravdu aktuální se potvrdilo i v diskusi krajů na Komisi pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Asociace krajů, která vyjádřila legislativní iniciativě Středočeského kraje taktéž podporu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama