Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.06.2010 9:12:45

POLITIKA: Senátor ČSSD Chládek navrhl tříletý odklad státních maturit

POLITIKA: Senátor ČSSD Chládek navrhl tříletý odklad státních maturit

ceska-media.cz, autor: ČTK, 25.6.2010

Praha 25. června (ČTK) - Další odklad spuštění státních maturit, tentokrát o tři roky, navrhl uzákonit dlouhodobý kritik přípravy tohoto projektu senátor ČSSD a náměstek středočeského hejtmana Marcel Chládek. Oznámil to dnes ČTK s tím, že návrh je mezikrokem "k definitivnímu zrušení projektu, v jehož pokračování nemá smysl pokračovat". Státní maturity už byly dvakrát odloženy, studenti by je zatím měli poprvé podstoupit na jaře příštího roku; výhrady vůči jejich podobě ale dali najevo i vyjednavači chystané vládní koalice.


"Tříletým odkladem chci dát novému ministrovi školství časový prostor nejen pro zrušení tohoto projektu, ale i k důslednému prošetření efektivity využití všech finančních toků, které byly za přípravu státních maturit doposud vyhozeny," uvedl senátor. Doporučil připravit efektivnější a levnější způsob standardizace zkoušek na středních školách, které podle něj nemusejí být bezpodmínečně součástí maturitní zkoušky.


Chládkův návrh by nemusel být zcela bez šance vzhledem k širší kritice současné koncepce jednotných maturit, Senát jej ale začne projednávat pravděpodobně nejdříve v září. Vyjednavači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se už ale dohodli, že do podzimu rozhodnou o zahájení a pozměněné podobě státní maturity. Dojednávaná vláda by měla rozhodnout ještě v létě před podzimní generální zkouškou maturity.


Příprava zkoušek stála od roku 2000 celkem 342 milionů korun, do příštího roku se zvýší o dalších 285 milionů korun, provoz bude ročně stát čtvrt miliardy. Na přípravu maturit může ministerstvo školství do roku 2013 čerpat až 405 milionů korun z evropských fondů. Původně měly maturity začít v roce 2008, poté v roce 2010. Loni však kvůli jejich údajné nepřipravenosti vyšlo do ulic na 7000 studentů, nové zkoušky pak byly odloženy na jaro roku 2011.


Chládek přípravu novely avizoval už na jaře a předložil ji jen pár dní po zveřejnění rozhodnutí antimonopolního úřadu, který nevyhověl senátorově stížnosti na jeden z tendrů na zajištění zkoušek. Úřad rozhodl, že veřejná zakázka na přípravu maturit v hodnotě téměř 300 milionů korun, kterou získala firma Logica Czech Republic, byla transparentní a v souladu se zákonem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama