MVDr. Josef Řihák

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.05.2014 9:01:08

Hejtman zavzpomínal na oběti 2. světové války u pomníku v obci Sedlec-Prčice

Hejtman zavzpomínal na oběti 2. světové války u pomníku v obci Sedlec-Prčice

Ve středu 7. května 2013 se v Sedlci – Prčici na Benešovsku za účasti středočeského hejtmana Josefa Řiháka, starostky obce Sedlec-Prčice Miroslavy Jeřábkové a zástupců církve i hasičského sboru konal pietní akt k uctění památky obětí 2. světové války

Před „Neměli bychom na oběti 2. světové války zapomínat, jejich smrt nese bolestné poselství a především mladí lidé by měli o hrůzách, které se za války děly, vědět. Měli bychom si uvědomit, že oběť padlých v 2. světové válce nebyla zbytečná a že je pro nás jakýmsi mementem statečnosti, národní hrdosti i lidského hrdinství. Zároveň bychom měli být všem, kteří v 2. světové válce bojovali, vděční za to, že existuje Český stát. Každoroční vzpomínka na zemřelé je to nejmenší, co můžeme pro ně po tolika letech udělat. Zvykli jsme si, že žijeme ve světě bez válek. Přitom nebezpečí konfliktu, jehož příčinou je netolerance, bezohlednost, touha zmocnit se cizího majetku je stále živé. Jak bohužel vidíme v těchto dnech pár stovek kilometrů od nás - na Ukrajině,“ řekl hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Tradiční pietní akce se koná v obci Sedlec-Prčice každý rok k uctění památky zavražděných 21 občanů Sedlecko-Prčicka. Na místě, kde byli zdejší občané na sklonku války 7. května 1945 zastřeleni, byl v roce 1969 odhalen památník od akademického sochaře Václava Bejčka.  Pietní akce začala na sedleckém náměstí 7. května, odkud vyšel slavnostní průvod k památníku padlým. U něj čestná stráž složená ze sedleckých hasičů položila věnce a poté se konala krátká vzpomínková akce. Květiny v tento den položili pamětníci a zástupci města také na hrobě popravených na sedleckém hřbitově a u pomníčků na území města.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama