Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.06.2010 9:12:00

Prázdniny začínají. A pak budou státní maturity?

Prázdniny začínají. A pak budou státní maturity?

Metro – Praha, 28.6.2010

Budou nové maturity už příští rok? Zaplatí si vysokoškoláci za své studium? A další novinka: na školách se bude učit i o tanci


Školáci, ještě dva dny a prázdniny jsou tady! Vysvědčení dostane ve středu na milion tři sta tisíc dětí a studentů. V některých školách dokonce z rozhodnutí ředitele končili již v pátek.

Dva měsíce prázdnin však budou především pro středoškoláky dost napínavé. Stále totiž není jisté, zda se po čtrnácti letech příprav konečně rozjedou naplno nové státní maturity. V přípravě je totiž návrh na jejich odvolání. Za tím stojí senátor Marcel Chládek. „Chci maturity o tři roky posunout. Je nutné prověřit finanční toky a provést veřejnou diskusi na toto téma. Dále si myslím, že se vzdělávací systém za čtrnáct let přípravy nových maturit razantně změnil,“ vysvětluje senátor Marcel Chládek. Také strany vznikající koalice nyní říkají: o tom, zda státní maturity budou či ne, rozhodneme do podzimu. Tedy možná už v létě.

Práce na nových maturitách zatím stále probíhají. „Jedeme podle zákona. Právě připravujeme podzimní generálku,“ říká mluvčí nových maturit Petr Habáň.

Studenti nejsou napjatí pouze kvůli maturitám. Ve hře je i placení školného na vysokých školách, jehož strop je stanoven na dvacet tisíc ročně. To by se však mělo týkat až vysokoškoláků nastupujících ke studiu v roce 2012 či 2013.

Studenty ovšem nečeká jen stres a obavy. Na školách od příštího roku přibudou nové volitelné předměty. Patřit mezi ně bude například taneční či filmová výchova, při které se žáci základních a středních škol budou učit, jak hodnotit, ale třeba i tvořit film.

Nově pak budou od příštího roku zahraniční české školy zastřešeny ministerstvem školstvím. To znamená, že budou moci třeba i vydávat žákům vysvědčení, což doposud nemohly.



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama