Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.05.2014 8:14:28

U památníku Slivice zuřila válka

U památníku Slivice zuřila válka

V sobotu 10. května se okolní louky památníku Slivice na Příbramsku proměnily v bojiště.

V sobotu 10. května se okolní louky památníku Slivice na Příbramsku proměnily v bojiště. Kluby vojenské historie zde připomněly závěrečnou bitvu 2. světové války v Československé republice.

Nejdříve ale proběhl pietní akt, kterého se mimo zástupců organizátorů, armády a přilehlých měst zúčastnil kromě hejtmana Středočeského kraje i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

„Přišli jsme se poklonit obětem války, posledním padlým vojákům i civilistům. Je důležité si připomínat historii, ale je důležité si historii nejen připomínat, ale se i zasazovat za to, aby se už nikdy neopakovala, a to obzvláště v dnešní době, kdy fašismus není v Evropě jen historickým pojmem.“ sdělil radní Štefek. „Oceňuji proto Hornické muzeum v Příbrami, které se na každoroční přípravě akce podílí“.

Kromě vojáků v dobových uniformách se představila i historická vojenská technika včetně legendárního sovětského tanku T-34.

Přes 8.000 lidí shlédlo za komentáře ředitele příbramského muzea bitvu, v které se nejprve ve směru od Prahy a z výcvikového prostoru SS na Sedlčansku desetitisíce hitlerovských vojáků snažily dostat na jih a jihozápad do amerického zajetí. V boji nechyběli ani partyzáni a civilisté. Posléze již ale Američané nebyli ochotni přebírat další Němce, proto je odrazili. Proti hitlerovcům pak zaútočili vojáci tří ukrajinských frontů Sovětské armády a posledním dějstvím byla německá kapitulace.

Rekonstrukce bitvy proběhla letos již podvanácté, třikrát se konal jen vzpomínkový akt.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama