Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.05.2014 16:42:33

Veigertův dům v Kolíně zná již svého „rekonstruktéra“

Veigertův dům v Kolíně zná již svého „rekonstruktéra“

Rada kraje dnes schválila vyhodnocení veřejné zakázky na stavební práce na akci „Rekonstrukce a dostavba regionálního muzea v Kolíně“.

Rada kraje dnes schválila vyhodnocení veřejné zakázky na stavební práce na akci „Rekonstrukce a dostavba regionálního muzea v Kolíně“.

Předmětem projektu je rekonstrukce domu č. 8 na kolínském Karlově náměstí a přístavba nové části ve dvoře.

„Dům spravuje Regionální muzeum v Kolíně, které tam po rekonstrukci přestěhuje opět svoje sídlo. V „osmičce“ budou umístěny nejen přírodovědné a historické expozice od osídlení Kolína po období po II. světové válce (včetně i např. bitvy u Kolína), ale i lektorské prostory, depozitáře a další potřebné zázemí pro muzeum. V přízemí bude též městské informační centrum.“ představil projekt radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek. „Pro kolínské muzeum je zprovoznění centrálního objektu důležitým cílem, je totiž rozloženo na 13 místech na Kolínsku a velkou část sbírek i depozitářů má v nevyhovujících podmínkách.“ dodal.

Rozlehlý měšťanský dům má kořeny ve druhé polovině 13. století. V letech 1494 - 1499 byl jeho majitelem Jakub Krčín st. z Jelčan, děd slavného rybníkáře téhož jména. V první třetině 18. století dům přešel do vlastnictví úředníka a pozdějšího správce radovesnického panství Pavla Samuelise, který dům přestavěl do barokního stylu. V letech 1757 - 1858 byl dům majetkem členů rodiny Veigertovy, podle nichž se objekt i jmenuje. Do dnešní pozdně klasicistní podoby ho přestavěl v roce 1863 obchodník Josef Turnau. Po zavření objektu na začátku 90. let bránily jeho rozvoji restituční spory, které kraj vyřešil odkupem menšinového podílu v roce 2013. 

Celková hodnota rekonstrukce včetně interiérů je projektových 133 milionů Kč, stavební práce v původní hodnotě 74 milionů Kč s DPH byly vysoutěženy za 51 milionů Kč a realizovat je bude firma Geosan+pls Muzeum Kolín. 85% financování bude činit dotace z Regionálního operačního programu, otevření je plánováno na léto 2015.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama