ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.05.2014 16:41:03

Kraj uvažuje o slevových kartách, inspiroval jej Jihomoravský kraj

Kraj uvažuje o slevových kartách, inspiroval jej Jihomoravský kraj

Radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek a radní pro regionální rozvoj Karel Horčička navštívili 14. května 2014 centrálu Jihomoravského kraje v Brně, aby prodiskutovali téma slevových karet.

Podnětné dvouhodinové setkání na téma slevových karet proběhlo za účasti náměstka hejtmana Jihomoravského kraje Romana Celého, předsedy kontrolního výboru tamního zastupitelstva Stanislava Navrkala a předsedy komise organizační a legislativní Rady Jihomoravského kraje Pavla Březy.

Jihomoravský kraj má již letitou zkušenost s provozem slevových karet pro rodiny s dětmi (tzv. rodinné pasy) a pro seniory (tzv. senior pasy), které jsou součástí velice aktivní krajské rodinné politiky.

„Ve Středočeském kraji jsme si nechali po schválení krajskou radou zpracovat úvodní studii, která analyzuje možnosti slevových karet pro občany kraje – seniory a rodiny s dětmi a zahrnuje i možnost zavedení karet pro turisty. Před dalšími kroky se chceme seznámit s funkčními systémy v jiných krajích, abychom se inspirovali úspěchy a vyvarovali chyb při jejich zavádění,“ uvedl téma radní Štefek.

V Jihomoravském kraji využívá výhod senior pasů takřka 100 000 občanů (i s jinými kraji je to celkem 125 000 občanů) a rodinných pasů cca 60 000 rodin (i s jinými kraji je to celkem více než 120 000 rodin).

Několik tisíc poskytovatelů slev nejen z daného kraje nabízí občanům desítky procent úspor a zahrnují oblasti nejen z kultury, zdravotnictví, sociální péče, cestovního ruchu, ale také zboží a služby denní potřeby. Prvotní portfolio poskytovatelů zahrnovalo krajské příspěvkové organizace, postupně se systém rozrostl i o další oblasti, takže občanům karta ušetří průměrně několik tisíc korun ročně. Turistická obdoba slevové karty by zase měla podpořit rozvoj cestovního ruchu.

„Diskuze s kolegy v Jihomoravském kraji byla velmi inspirativní. V současné době u nás na kraji probíhá velmi intenzivní diskuze o budoucnosti podpory cestovního ruchu a zavedení karet k podpoře cestovního ruchu, jak pro obyvatele kraje, tak pro jeho návštěvníky. Považujeme to za jednu z možných variant, kterými se naše úvahy ubírají,“ doplnil radní Karel Horčička.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama