Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2014 18:09:58

500 let od založení rakovnických ostrostřelců

500 let od založení rakovnických ostrostřelců

Na hradě Křivoklátě proběhly v sobotu 17. května oslavy 500 let od založení Sboru Rakovnických ostrostřelců. Akce podpořené z Fondu kultury a obnovy památek se účastnil mimo řady starostů i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Na hradě Křivoklátě proběhly v sobotu 17. května oslavy 500 let od založení Sboru Rakovnických ostrostřelců. Akce podpořené z Fondu kultury a obnovy památek se účastnil mimo řady starostů i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek. Součástí oslav byla i mše a svěcení praporu, celebrovaná kardinálem Dominikem Dukou a nechyběl ani kulturní program zakončený večerním ohňostrojem.

„Sbor rakovnických ostrostřelců je velice aktivní spolek, kde najdete muže i ženy, mladé i staré. Pořádá střelecké soutěže, reprezentační plesy, vzpomínkové i další kulturní akce. Byl obnoven roku 1995 z podnětu tehdejšího ředitele rakovnického muzea a jeho činnost je s naším muzeem spojena nejen expozičně.“ Představil sbor radní Štefek.

Počátek ostrostřeleckých spolků sahá až do období vrcholného středověku. Mnohá města bez stálé vojenské posádky tehdy zakládala spolky střelců, které sloužily zejména obraně města, ale také se stávaly pomocnou částí vojska. Spolky plnily i reprezentativní funkci, kterou plnily při oslavách různých výročí města nebo významných návštěvách. Členové také zajišťovali např. dozor při trzích a strážní službu nebo protipožární hlídky. Podobnou roli měli i rakovničtí ostrostřelci založení v roce 1514.

V 1914, kdy v Rakovníku proběhly oslavy čtyři sta let trvání sboru, byl taktéž jako letos vysvěcen prapor rakovnických ostrostřelců - je nyní uložen v Muzeu TGM v Rakovníku (www.muzeumtgm.cz).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama