Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.05.2014 8:00:40

Vzhůru na noci muzeí a kostelů

Vzhůru na noci muzeí a kostelů

V pátek 16. května byl slavnostně ve zlínském institutu 14/15 odstartován jubilejní X. ročník Festivalu muzejních nocí 2014, který bude probíhat ve dnech 16. května až 14. června 2014.

V pátek 16. května byl slavnostně ve zlínském institutu 14/15 odstartován jubilejní X. ročník Festivalu muzejních nocí 2014, který bude probíhat ve dnech 16. května až 14. června 2014.

 „Každoroční muzejní noci patří v Evropě k atraktivním způsobům prezentace kulturního dědictví a těší mě, že i středočeská muzea mezi organizátory muzejních nocí nechybí. Mimo prohlídek expozic organizace nabízí samozřejmě i doprovodné, zejména kulturní programy, takže se návštěvníci mají určitě na co těšit.“zahájil představení aktivit příspěvkových organizací radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Muzejní noci jsou již v plném proudu. V Regionálním muzeu v Mělníku proběhl v této souvislosti 16. května interaktivní program spojený s výstavou „Doba kamenná“. V Podlipanském muzeu bylo o den později představeno zase baroko, a to přes výstavu, divadlo až po hudbu, tanec, sokolnictví. V Příbrami se návštěvníci mohli účastnit netradiční prohlídky podzemí dolu Anna a vyslechnout hudební vystoupení.

V roce 2004 se zahájilo tradici Národní muzeum, zorganizovalo první Pražskou muzejní noc. Nevšední zájem muzejních institucí a nečekaný ohlas u široké veřejnosti vyústil ve vznik celorepublikového Festivalu muzejních nocí, jehož organizace se od roku 2005 každoročně ujímá Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR a Národním muzeem.  Festival navazuje na Mezinárodní den muzeí, který od roku 1977 každoročně připadá na 18. května.

Muzejní noc v Muzeu podblanicka v Benešově proběhne tento pátek a bude se věnovat rozšířené expozici místního vojenského pluku a k osobnosti Františka Ferdinanda d´Este formou komentovaných prohlídek. 

Ve skanzenu Mayrau u Kladna zase o víkendu proběhne čtvrtý ročník kovářského setkání a noční prohlídka skanzenu doprovázená vystoupením divadla V.A.D. - Fe-érie, hudební skupiny Vobezbud a módní přehlídkou.

České muzeu stříbra v Kutné Hoře také otevře 30. května v noci podzemní prostory a doprovodné programy čekají návštěvníky jak na Hrádku, tak i v Kamenném domě, včetně kostýmované prohlídky, stylového jarmarku, šermířského vystoupení skupiny Novus Origo nebo ohňové show.

Vedlejší Galerie Středočeského kraje otevře ve stejný den zase vernisáž "Projekt Malešov" v Jižní věži a uspořádá komentovanou prohlídku výstavy "Z rodinného alba" s kurátorem Richardem Drurym.

Také muzeum Podblanicka nezůstává pozadu a ve spolupráci s Podblanickým ekocentrem ČSOP Vlašim, Podblanickým infocentrem Vlašim, Městem Vlašim nabízí 29. května bohatý doprovodný program na zámku ve Vlašimi , včetně Koncert vítězů Mezinárodní pěvecké soutěže Jakuba Pustiny a nebude chybět ani komentovaná prohlídka parku.

„Pokud  lidem programy našich příspěvkovém nebudou stačit, nabízí akce i další muzea v kraji zapojená do festivalu muzejních nocí a samozřejmě dodávám - určitě je dobré nezapomenout i na Noc kostelů s doprovodnými programy, a to v pátek 23. května!“ dodal radní Štefek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama