ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2014 17:36:25

České nemocnice hlásí dvoumiliardové ztráty, jihočeské mírný zisk

České nemocnice hlásí dvoumiliardové ztráty, jihočeské mírný zisk

České nemocnice hlásí za loňský rok v důsledku restriktivní úhradové vyhlášky bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera dvoumiliardové ztráty. Všech osm nemocnic stoprocentně vlastněných Jihočeským krajem přesto hospodařilo loni beze ztrát a účetn

Při souhrnném obratu 6,369 miliardy korun dosáhla tato regionální zdravotnická zařízení celkového zisku 37,006 miliónu korun po zdanění. Zisk nemocnice reinvestují do svého dalšího rozvoje.

„Kvůli škrtům v úhradové vyhlášce ministerstva zdravotnictví přišly loni jihočeské nemocnice na platbách od zdravotních pojišťoven meziročně o celkem 314 miliónů korun. Tuto ztrátu se sice podařilo managementům jednotlivých zdravotnických zařízení v úzké spolupráci s krajem eliminovat, ovšem za cenu různých úsporných opatření. Doufám, že současný ministr financí Andrej Babiš si je vědom napjaté ekonomické situace v českém zdravotnictví a nebude krizi v jeho financování, odstartovanou vládami Mirka Topolánka a Petra Nečase, dále prohlubovat,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

I přes zmíněné škrty v úhradové vyhlášce se nemocnicím dařilo dále investovat do modernizace objektů, vyššího komfortu pro pacienty i do modernizace přístrojového lékařského vybavení a nových moderních medicínských metod. Cílem těchto investice je dlouhodobě snaha o dosažení co nejvyšší kvality a dostupnosti moderní medicínské péče na jihu Čech.

„Z nemocnic, coby z počátku jednotlivých osamělých hráčů, se stává kvalitní tým v podobě spolupracujících a vzájemně se doplňujících zdravotnických zařízení. To se projevuje například při vyjednávání se zdravotními pojišťovnami, při investicích i při plánování léčebné péče. Trend úzké spolupráce se ukazuje jako správný a proto jej budeme nadále podporovat a rozvíjet,“ zdůraznila první náměstkyně hejtmana Ivana Stráská, která má rezort krajského zdravotnictví ve své gesci.

V posledních šesti letech nemocnice investovaly do svého rozvoje celkem více než 3,4 miliardy korun. Tyto investiční zdroje byly kryty z vlastních zdrojů nemocnic, částečně z rozpočtu kraje a v hlavní míře pak z dotací Evropské unie. Rozvoj pokračuje i letos. Příkladem může být dubnové zahájení výstavby nového Perinatologického centra v českobudějovické nemocnici za 200 miliónů korun či minulý týden dokončená rekonstrukce západního křídla pavilonu chirurgických oborů v táborské nemocnici za přibližně 44 miliónů korun.

„Udržet hospodaření všech nemocnic v černých číslech a současně pokračovat v nových investicích, považuji v situaci, kdy úhrnná ztráta nemocnic v celé České republice činí cirka dvě miliardy korun, za veliký úspěch. Troufám si říci, že v tomto směru jsme mezi ostatními kraji raritou,“ poznamenal předseda představenstva akciové společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha.

Ročně je v nemocnicích stoprocentně vlastněných Jihočeským krajem hospitalizováno více než 130 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 62 tisíc operačních zákroků a přibližně dva milióny ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se v jihočeských nemocnicích narodilo 6292 dětí.

Nemocnice mají průměrně celkem 6 150 zaměstnanců a jsou tedy největším zaměstnavatelem v Jihočeském kraji. Poskytují zdravotnické služby pro 640 tisíc obyvatel kraje a další tisíce občanů v sousedních regionech.

Akciové společnosti Nemocnice České Budějovice, Nemocnice Český Krumlov, Nemocnice Dačice, Nemocnice Jindřichův Hradec, Nemocnice Písek, Nemocnice Prachatice, Nemocnice Strakonice a Nemocnice Tábor mají vlastní právní subjektivitu a zabezpečují poskytování zdravotnických služeb v jihočeském regionu. Jejich jediným akcionářem je Jihočeský kraj.

Tato síť jihočeských nemocnic zajišťuje základní, specializovanou a i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech. Nemocnice poskytují ambulantní i lůžkové zdravotní, diagnostické a léčebně preventivní služby. Páteřní nemocnicí celého systému jihočeských nemocnic je Nemocnice České Budějovice, a.s. jako centrum vysoce specializované medicínské péče v regionu.

Hospodářský výsledek jihočeských nemocnic za rok 2013 po zdanění

Nemocnice

Hosp. výsledek po zdanění v tis. Kč

Nemocnice České Budějovice, a.s.

32 105

Nemocnice Český Krumlov, a.s.

149

Nemocnice Dačice, a.s.

65

Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.

352

Nemocnice Písek, a.s.

1 481

Nemocnice Prachatice, a.s.

1 679

Nemocnice Strakonice, a.s.

154

Nemocnice Tábor, a.s.

1 021

Celkem

37 006

Obrat jihočeských nemocnic za rok 2013

Nemocnice

Obrat v mil. Kč

Nemocnice České Budějovice, a.s.

                  3 396

Nemocnice Český Krumlov, a.s.

                     365

Nemocnice Dačice, a.s.

                       49

Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.

                     490

Nemocnice Písek, a.s.

                     615

Nemocnice Prachatice, a.s.

280

Nemocnice Strakonice, a.s.

458

Nemocnice Tábor, a.s.

716

Celkem

6 369

Průměrný počet zaměstnanců jihočeských nemocnic v roce 2013

Nemocnice

Průměrný počet zaměstnanců

Nemocnice České Budějovice, a.s.

2 500

Nemocnice Český Krumlov, a.s.

410

Nemocnice Dačice, a.s.

75

Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.

700

Nemocnice Písek, a.s.

745

Nemocnice Prachatice, a.s.

350

Nemocnice Strakonice, a.s.

560

Nemocnice Tábor, a.s.

810

Celkem

6 150

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama