Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.06.2014 7:55:20

Rozšíření skanzenu v Kouřimi již nestojí nic v cestě

Rozšíření skanzenu v Kouřimi již nestojí nic v cestě

Rada kraje na svém zasedání 2. června schválila vyhodnocení veřejné zakázky na dostavbu areálu Muzea lidových staveb Kouřimi.

Rada kraje na svém zasedání 2. června schválila vyhodnocení veřejné zakázky na dostavbu areálu Muzea lidových staveb Kouřimi.

Jediný skanzen v České republice, který shromažďuje stavitelské památky z celého území Čech od 17. do 19. století, obsahuje zatím devět větších obytných a hospodářských objektů z oblasti středních, východních a severních Čech, které doplňuje několik drobnějších památek. Po celý rok je skanzen nejen přehlídkou zajímavých staveb, ale i tradičních lidových aktivit, národopisných a dalších doprovodných programů.

„Skanzen se rozšíří o 16 objektů, z toho 10 nově postavených staveb a 4 drobné sochařské a restaurátorské objekty. Dojde také k úpravě 2 stávajících objektů a k vybudování rozvodů inženýrských sítí i nové přípojky na elektrický proud.Dominantou muzea se stane kostelní areál ze středních Čech, základ bude tvořit rekonstrukce gotického kostela sv. Jana Křtitele z Posázaví. Pod ním návštěvníci uvidí náves uzavřenou vodním mlýnem z Tismic a dalšími usedlostmi. Okolo tohoto komplexu se umístí stavby z Kouřimska, Posázaví a Čáslavska. Směrem na jih pak areál zaplní lidová architektura z východních Čech, včetně větrného mlýna z Borovnice u Nové Paky. Na východě celého areálu pak bude prostor pro severní Čechy. Pro občany jistě příjemné doplnění skýtá nová vstupní budova doplněná obchodem a občerstvením nebo samostatná expozice tradičních lidových oděvů.“ představil projekt radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Skanzen byl založen v roce 1972 a byl určen především pro památky ze zátopové oblasti přehradní nádrže Želivka. Do muzea byly postupně převáženy památky z celé republiky.

Jeho dalšímu rozvoji bránila po roce 1990 dlouhá léta restituční spory. Ty byly vyřešeny dohodou mezi krajem a restituenty až v roce 2012. Od té doby se pracuje na rozvoji celého prostoru směrem ke koncepční proměně na „Muzeum české vesnice“. Památky lidové architektury budou doplňovány do logických celků z jednotlivých regionů.

Středočeský kraj nejdříve schválil rozšíření skanzenu s využitím evropských zdrojů, podal žádost do Regionálního operačního programu a vyhlásil soutěž na stavební práce. Tu nyní vyhrála firma Metrostav a.s. s nabídkovou cenou 80 mil. Kč s DPH (předpokládaná cena veřejné zakázky byla 105 milionů Kč). Dotace z EU bude ve výši 85%, kraj zaplatí 15%.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama