Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.06.2014 8:09:31

Uhelný důl Mayrau bude revitalizován z „Norských“ fondů

Uhelný důl Mayrau bude revitalizován z „Norských“ fondů

Rada kraje projednala v pondělí 2. června aktualizaci záměru revitalizace kulturní památky uhelný důl Mayrau ve Vinařicích u Kladna.

Rada kraje projednala v pondělí 2. června aktualizaci záměru revitalizace kulturní památky uhelný důl Mayrau ve Vinařicích u Kladna. Z tzn. Norských fondů bude konzervována těžní věž a vybudovány depozitáře a konzervátorské pracoviště.

„Projekt je v souladu s Koncepcí rozvoje Hornického skanzenu Mayrau, záměr byl schválen Radou již v loňském roce, ale „Norské fondy“ byly otevřeny až před několika měsíci a tak bylo nutné projekt upřesnit, aby byl v souladu s podmínkami výzvy a se stanoviskem Národního památkového ústavu.“ komentoval aktualizaci radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Celkové náklady na revitalizaci jsou okolo 20 milionů Kč s DPH, navýšení o více než 3 miliony proti původním předpokladu je způsobeno růstem DPH z 20 na 21%; nárůstem některých cen dováženého zařízení konzervátorské dílny vzhledem k oslabení kurzu koruny a zejména nárůstem ceny konzervace těžní věže Mayrau - původní projekt vycházel z posouzení stavu věže z roku 2010,  Národní památkový ústav pak ale do požadavků zahrnul i zamezení zatékání vody střechou a restaurátorský přístup k opravě, tj. bez masivnějšího využití moderní techniky. (např. otryskávání). V podmínkách „Norských fondů“ jsou také nově uvedeny povinné náklady na management a publicitu.

Projekt bude podán do 20. června, revitalizace by měla být ukončena v roce 2016.  Z Norských fondů bude zafinancováno 80%, tj. 16,6 mil. Kč, z rozpočtu kraje 4,1 mil. Kč.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama