Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.06.2014 8:30:19

Prašivá korupce v českém soudnictví!

Prašivá korupce v českém soudnictví!

V poslední době se začínáme dozvídat to, co bylo dlouhou dobu veřejným tajemstvím a dělalo se vše proto, aby si lidé nemysleli, že by snad naše soudnictví bylo zkorumpované, což samozřejmě už dávno věděli.

Nedávno totiž Okresní soud v Jičíne odsoudil na pět a půl roku vězení bývalého litoměřického soudce Josefa Knotka za to, že ze úplatky ovlivnil několik případů. Druhého soudce Ladislava Jelínka, který byl souzen, jako spoluobviněný čeká kárné řízení před litoměřickým soudem a soudní zapisovatelka Jiřina Šindelářová vyfasovala ve stejné kauze dvouletý trest s tříletou podmínkou. Knotek je vůbec prvním odsouzeným soudcem v naší zemi, který byl poslán za mříže za korupci. Spravedlnost některým lidem nakláněl nanejvýš za několik desetitisíců korun a v jeho jednání ho usvědčily odposlechy.

Další kauza, která nedávno prosákla na povrch je neobvyklý dárek, který měla podle novinek.cz obdržet v létě 2008 soudkyně Vrchního soudu v Praze Hana Navrátilová. Byl jím nový byt 2+kk v Jilemnici v hodnotě 986.978 korun, který jí daroval tehdy třiadvacetiletý Michal Opluštil a to pouhý měsíc a půl poté, co ho koupil od developera CZ Stavební Holding, který u pražského vrchního soudu vedl v té době několik sporů. V tomto případě prozatím můžeme jen spekulovat o tom, zda tento neobvyklý dáreček je další prašivou korupcí v našem soudnictví. Pokud by se to někdy v budoucnu potvrdilo (teda pokud to vůbec bude chtít někdo vyšetřovat, když se to týká dokonce Vrchního soudu) pozbude veřejné tajemství tajemstvím.

V obecné rovině se k darům pro soudce vyjádřila Soudcovská unie. Zákon o soudech a soudcích podle ní neobsahuje výslovnou úpravu zákazu přijímání případných darů soudcem. Etické zásady chování soudce přijaté Soudcovskou unií však samozřejmě zakazují soudci přijímat dary, výhody či jiná plnění, které by mohly vzbudit dojem, že jsou poskytovány v souvislosti s výkonem jeho funkce.

Tyto případy jsou zdárným příkladem toho, že kmotrovsko-oligarchická korupce prosakuje nejen do státní správy mezi politiky, ale i do nezávislého soudnictví, což je to nejhorší co naší zemi mohlo potkat. Z tohoto důvodu musíme usilovat o posílení odpovědnosti soudců a státních zástupců a o zavedení omezených mandátů, které budou muset soudci pravidelně obhajovat. Dále je potřeba zřídit speciální na soudech nezávislý orgán, který se bude zabývat přestupky soudců a státních zástupců a stane se prevencí proti justičním omylům a mafiím. Soudce nesmí soudit své kamarády. Je potřeba usilovat o zřízení speciálního, na soudech nezávislého orgánu, který bude mít pravomoc přezkoumávat kauzy podezřelé z justičního zločinu a v odůvodněných případech nařizovat nové nezávislé policejní šetření a soudní řízení. Teprve potom zde začne fungovat právo a spravedlnost!
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama