Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.06.2014 17:10:20

Města Slaný a Mělník patřily tento víkend folkloru

Města Slaný a Mělník patřily tento víkend folkloru

V královském městě Slaný totiž probíhal 3. ročník Západoslovanského folklorního festivalu, v Mělníku již 16. ročník mezinárodního folklorního festivalu Mělnický Vrkoč.

Náměstí měst Slaný a Mělník zaplnily v sobotu folklorní soubory. V královském městě Slaný totiž probíhal 3. ročník Západoslovanského folklorního festivalu, v Mělníku již 16. ročník mezinárodního folklorního festivalu Mělnický Vrkoč.

„Setkávání národopisných souborů z Čech, Moravy, Polska a Slovenska se stalo ve Slaném novou tradicí, která přispívá k většímu porozumění a přátelství mezi národy a zároveň upevňuje poznání našich vlastních kořenů.“ komentoval přehlídku radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který se akce účastnil.

„Pokud má mít národ budoucnost, musí poznávat a rozvíjet vlastní kořeny, vědět, kdo je, jaké má tradice, zvyky, odkud pochází.“ navázal ve svém vystoupení náměstek hejtmana Zdeněk Syblík, pod jehož záštitou se akce konala. Akci podpořil také další host, senátor Jaroslav Doubrava

Festival byl zahájen krojovým průvodem městem a pak již na Masarykově náměstí proběhlo vystoupení jednotlivých souborů. Nechyběl Slovácký krúžek v Praze, Seniorky z Bolatic, Čtyřlístek, Dětská cimbálová muzika LIŠA, Jedliniok z Wroclawi, Rusínský soubor Skejušan z Chomutova nebo Soubor orientálních exotických tanců Mata Hari.

Festival byl pořádán v rámci Dne přátelství slovanských národů, za podpory Středočeského kraje. Krajskou podporu dostal i druhý festival, pod záštitou místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslavy Jermanové a hejtmana Josefa Řiháka se od pátku do neděle představily nejen domácí soubory, ale i zahraniční hosté ze Slovenska a Litvy.

„Již 16. ročník navazuje na tradiční setkání, které probíhalo již od roku 1978. Od roku 2000 se festival koná každý rok a přispívá významně k udržení a rozvoji folklorního hnutí.“ představil festival radní Štefek, který se s účastníky taktéž přijel seznámit. Pořadatelem festivalu je v Mělníku Sdružení Mělnický Vrkoč, jehož součástí je i známý folklorní soubor Jarošovci.

Příští ročník Vrkoče se uskuteční 5. – 7. června 2015.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama