Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.06.2014 10:05:40

Z čeho pak mají ministerstva a firmy s účastí státu strach?

Z čeho pak mají ministerstva a firmy s účastí státu strach?

Před několika dny požádal ministr financí Andrej Babiš státní firmy o přehled manažerských platů a to proto, aby bylo ministerstvo financí schopno předložit vládě vyhodnocení plnění zásad k odměňování manažerů ve státních firmách.

Ministerstvo financí musí totiž každoročně vyhodnocovat takzvané „Zásady odměňování vedoucích zaměstnanců a členů orgánů obchodních společností s majetkovou účastí státu nad 33 procent, včetně státních podniků a jiných státních organizací zřízených zákonem nebo ministerstvem“. Vláda tato pravidla přijala v únoru 2010. Celkem se pravidla týkají 27 společností, u kterých bylo stanoveno celkem 93 funkčních míst podléhajících stanoveným zásadám. Jde například o ČEZ, České dráhy, MERO, aj.

A víte, jak s Babišovou žádostí ministerstva a státní firmy naložily? Nijak, prozatím jí zřejmě všechny instituce, kterých se to týká, hodily do velice hlubokého koše. Ministerstvo financí k tomu uvedlo: „Vzhledem k nedostatečným i neobdrženým informacím z dotčených rezortů nebylo možné objektivně vyhodnotit stav plnění zásad, tak jak je uloženu ministru financí ve spolupráci se členy vlády. Výjimkou je řádné plnění zásad ve společnostech Ministerstva obrany.“

Co k tomu závěrem říci. Prozatím se můžeme pouze domnívat a spekulovat nad tím proč se na to dotčené rezorty slušně řečeno vyflákly, ale já jsem přesvědčen o tom, že na to měly dosti závažný důvod. Pokud by se totiž po pravdě zveřejnilo, jak jsou někteří kamarádíčkové a trafikanti z našich stále se zvyšujících daní velice dobře odměňováni, občanům by se to zcela určitě moc nelíbilo a mohli by to dát jasně najevo v podzimních komunálních a senátních volbách, které nás ještě tento rok čekají.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek k tomu totiž sdělil, že se vláda v budoucnu k materiálu možná ještě vrátí. Že by až po volbách? Nechme se překvapit.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama