ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.06.2014 19:40:45

V sobotu vyjedou na své trasy první letošní cyklobusy

V sobotu vyjedou na své trasy první letošní cyklobusy

V sobotu 14. června vyjedou na své pravidelné trasy první letošní jihočeské cyklobusy. Hlavní sezóna na všech linkách systému ČEZ CYKLOTRANS pak odstartuje v sobotu 28. června a potrvá do 31. srpna.

Následně až do konce září bude provoz na linkách omezen na víkendy a svátky. Oblíbený přepravní způsob by jen těžko mohl fungovat bez peněz, které uvolnila Skupina ČEZ. Vybrané jízdné totiž náklady spojené s provozem cyklobusů zdaleka nepokryje.

Projekt ČEZ CYKLOTRANS, jehož garantem a provozovatelem je ČSAD JIHOTRANS, vstupuje letos do dvanáctého roku své existence. „Tak, jak postupně přibývaly nové trasy, a systém se ve spolupráci s dalšími dopravci rozšiřoval, rostl i zájem o jeho služby. V současné době se počet cykloturistů, kteří tento způsob dopravy využívají, ročně pohybuje okolo 25 tisíc. I díky finanční podpoře společnosti ČEZ nyní překračují některé linky hranice sousedních regionů, včetně příhraničních oblastí Rakouska a Německa,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Jako první se cyklobusy rozjedou po trasách Červené linky (České Budějovice – Český Krumlov – Volary – Kvilda), Zelené linky (České Budějovice – Jindřichův Hradec – Slavonice – Vranov nad Dyjí – Znojmo), Modré linky (České Budějovice – Prachatice – Vimperk – Kvilda) a Žluté linky (České Budějovice – Týn nad Vltavou – Písek – Orlík nad Vltavou), prozatím ovšem pouze v sobotu 14. a 21. června. Od soboty 28. června, kdy bude zahájena hlavní prázdninová sezóna, bude provoz na už zmíněných linkách rozšířen a cyklobusy vyrazí také po dalších trasách z nabídky ČEZ Cyklotransu.

Odstartuje tak provoz Oranžové linky (České Budějovice – Třeboň – Gmünd), Šedé linky (České Budějovice – Prachatice – Volary – Kvilda), Vltavské linky (České Budějovice – Český Krumlov – Lipno nad Vltavou – Horní Planá) a Novohradské linky (České Budějovice – Trhové Sviny – Nové Hrady – Hojná Voda).

Díky dvěma miliónům korun od Skupiny ČEZ mohou tisíce cyklistů vyrazit i na hodně vzdálené výlety a ušetřit síly například na zdolání šumavských kopců. „Jako jihočeská elektrárna chceme působit v oblasti, která je pro jižní Čechy typická a je prospěšná nejen obyvatelům našeho regionu. A to je právě cyklistika. Máme tady řadu nádherných cyklotras a cyklostezek, které na jih Čech každoročně přilákají tisíce cyklistů. To je důležité také pro rozvoj zdejších služeb jako například stavování či ubytování. Proto naší podporu vnímáme jako v podstatě pomoc celému regionu, ve kterém působíme,“ poznamenal Miloš Štěpanovský, ředitel JE Temelín Skupiny ČEZ.

Jihočeský kraj nabízí jednu z nejrozsáhlejších sítí upravených a značených cyklotras v České republice o celkové délce téměř 5000 kilometrů. Vedle Jihočeského kraje, společnosti ČEZ a Nadace jihočeské cyklostezky, se na zajištění provozu celého systému podílí jihočeský dopravce, společnost ČSAD JIHOTRANS a jihočeský koordinátor dopravy Jikord.

„Velice si vážíme podpory jak ze strany Jihočeského kraje, tak Jaderné elektrárny Temelín při financování ČEZ Cyklotransu. Díky tomu již systém spolehlivě funguje dvanáct let a stále se rozšiřuje a modernizuje. Zvykly si na něj tisíce cestujících, kteří přijíždějí na jih Čech za cykloturistikou, a z jejich reakcí je zřejmé, že odjíždějí spokojeni. My se samozřejmě snažíme každoročně své služby zkvalitňovat, jak formou částečné obnovy vozového parku autobusů, tak službami, které naši zaměstnanci cestujícím poskytují,“ zdůraznil generální ředitel ČSAD JIIHOTRANS Robert Krigar.

Dopravní systém ČEZ CYKLOTRANS nepředstavuje pouze vlastní síť autobusových linek, ale také provázanost s dalšími dopravci, od podobně koncipovaných linek na Šumavě, přes železnici až po návaznost na vodní dopravu po přehradách Lipno, Orlík, a Vranov.

Podrobné informace o provozu na osmi jihočeských cyklobusových linkách nabízí katalog Cyklotrans 2014. Ten obsahuje vedle map a popisu cesty také podrobný jízdní řád. V elektronické podobě jej lze nalézt na adrese www.cyklotrans.cz. Zájemci mohou rovněž osobně navštívit dispečink autobusové dopravy ČSAD JIHOTRANS na českobudějovickém autobusovém nádraží v prostorách Mercury Centra v Nádražní ulici, popřípadě kontaktovat jeho pracovníky na čísle telefonu 386 715 119, nebo mobilní lince 602 785 106.

Modrá linka
České Budějovice – Prachatice – Vimperk – Kvilda
sobota 14. 6. - 27. 9. 2014
neděle a svátek 28. 6. - 31. 8. 2014

Červená linka
České Budějovice – Český Krumlov – Volary – Kvilda
sobota 14. 6. - 27. 9. 2014
neděle a svátek 28. 6. - 31. 8. 2014

Žlutá linka
České Budějovice – Týn nad Vltavou – Písek – Orlík nad Vltavou
sobota 14. 6. - 27. 9. 2014
neděle a svátek 28. 6. - 31. 8. 2014

Zelená linka
České Budějovice – Jindřichův Hradec – Slavonice – Znojmo
sobota 14. 6. - 27. 9. 2014
pátek, neděle a svátek 28. 6. - 31. 8. 2014 

Šedá linka
České Budějovice – Prachatice – Volary – Kvilda
pracovní dny 28. 6. - 31. 8. 2014

Vltavská linka
České Budějovice – Prachatice – Český Krumlov – Lipno nad Vltavou – Horní Planá
celý týden 28. 6. - 31. 8. 2014

Novohradská linka
České Budějovice – Nové Hrady – Hojná voda
sobota, neděle a svátek 29. 6. - 2. 9. 2014

Oranžová linka
České Budějovice – Třeboň – Halámky – Gmünd
sobota, neděle a svátek 28. 6. - 31. 8. 2014

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama