Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.06.2014 9:36:49

Zástupci krajů jednali o podpoře divadel, festivalů i možných evropských dotacíc

Zástupci krajů jednali o podpoře divadel, festivalů i možných evropských dotacíc

Do centrály Středočeského kraje se 18. června sjeli členové Komise Rady Asociace krajů ČR pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch, aby diskutovali s náměstkem ministra kultury Miroslavem Rovenským o aktuálních tématech.

Do centrály Středočeského kraje se 18. června sjeli členové Komise Rady Asociace krajů ČR pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch, aby diskutovali s náměstkem ministra kultury Miroslavem Rovenským o aktuálních tématech.

„Diskuse probíhala na téma podpory významných hudebních festivalů, zejména s ohledem na dlouhodobější podporu a možnost financování z krajů i Ministerstva kultury. Dalším tématem bylo vícezdrojové financování divadel, třetím bodem pak knihovny, digitalizace a autorský zákon, neméně důležitý byl i poslední bod – příprava nového programového období Integrovaného regionálního operačního programu 2014 – 2020 (IROP).“ shrnul jednání radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Ze strany pana náměstka Rovenského zazněla informace o ukončeném projektu programu na podporu festivalů a přípravě projektu nového, širšího, který se však reálně již nestihne zrealizovat pro dotační období příštího roku.  Zúčastněné strany se shodly na nutnosti vyměňovat si informace o úspěšných žadatelích, kraje navrhly zvážit při udělování dotací na festivaly i krajský význam akce vyjádřený právě finanční podporou kraje a diskutoval se požadavek grantová řízení krajů a ministerstva načasovat tak, aby se doplňovaly a ne se vzájemně vylučovaly.

Inspirující byl i až čtyřletý grantový program hlavního města Prahy či dvoukolový model hodnocení grantů, kdy se nejdříve vyberou úspěšní žadatelé a pak dle skutečně schváleného rozpočtu se přidělí celé či krácené dotace.

Druhým bodem k diskusi bylo financování divadel, na které mělo být vyhrazeno z Ministerstva kultury 150 milionů korun, ale tato částka tam nikdy nebyla. Také v tomto tématu dominovala nutnost vícezdrojového financování, z obce, kraje, státu, na které se kraje i MK shodly.

Pan náměstek Rovenský taktéž stručně shrnul stav téma knihoven a digitalizace, zmínil i problém autorského zákona.

Velice aktuální byla diskuse nad IROPem, jehož pravidla jsou nyní v připomínkovém řízení. Přítomní zástupci krajů podpořili osu, která se soustřeďuje na zpřístupnění obsahu sbírek a digitalizaci, v rámci které bude možné rekonstruovat depozitáře pro muzea, galerie i knihovny. Zároveň vyzvali ministerstvo kultury, potažmo Ministerstvo pro místní rozvoj, aby se co nejvíce snažilo rozšířit seznam možných kulturních památek zrekonstruovatelných právě z další osy. Evropští úředníci nemohou pochopit rozsah našich památek a snažili se omezit možné žadatele na vlastníky národní kulturní památky či památky UNESCO, popř. byla snaha vyloučit ze žadatelů fyzické osoby. Kraje podobná vyjádření pak adresovaly i přímo do připomínkového řízení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama