Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.06.2014 8:56:45

V Roztokách u Prahy byl otevřen zrekonstruovaný zámek

V Roztokách u Prahy byl otevřen zrekonstruovaný zámek

Ve čtvrtek 19. června byl otevřen zrekonstruovaný zámek v Roztokách u Prahy. Objekt zdevastovala povodeň v roce 2002, Středočeskému kraji se na rekonstrukci v hodnotě 80 milionů korun podařilo získat dotaci z Regionálního operačního programu.

Ve čtvrtek 19. června byl otevřen zrekonstruovaný zámek v Roztokách u Prahy. Objekt zdevastovala povodeň v roce 2002, Středočeskému kraji se na rekonstrukci v hodnotě 80 milionů korun podařilo získat dotaci z Regionálního operačního programu.

Slavnostní akce proběhla za účasti náměstka hejtmana pro oblast školství, mládeže a sportu Milana Němce, radního pro kulturu a památkovou péči Zdeňka Štefka, radního pro oblast regionálního rozvoje Karla Horčičky, ředitelky Středočeského muzea v Roztokách u Prahy Zity Suchánkové, pověřeného ředitele Regionálního operačního programu Střední Čechy Václava Chytila, starosty města Roztoky u Prahy Jana Jakoba, ředitele divize 2 a.s. Subterra (dodavatelská firma) pana Petra Kajera a projektanta Tomáše Šantavého.

„Prostory zdejšího zámku a nejbližšího okolí jsou dlouhodobě jedním z center kulturního a společenského života v Roztokách u Prahy. Probíhají zde akce velmi rozmanitého druhu, od koncertů, výstav, po srazy historických vozidel či farmářské trhy. Dosah činnosti zdejšího muzea však není jen městský, ale i regionální a celokrajský, místo je historickým tradičním výletním cílem pro obyvatele blízké Prahy, ale i pro další turisty včetně cyklistů.“ představil muzeum radní Štefek. A dodal: “Když jsem zde před necelým rokem, po povodních stál a viděl novou spoušť, sliboval jsem, že již brzy dokončíme rekonstrukci zámku.  Jsem rád, že mohu být poslem dobrých zpráv. Po dvou povodních dochází k odstraňování povodňových škod a k nezbytným investicím do protipovodňových opatření. A zadostiučiněním je i dnešní slavnostní otevření zámku, v němž se mimo zrekonstruovaných exteriérů a interiérů nabízejí i nové expozice, které ještě zatraktivní tento turistický cíl a umožní další rozšíření činnosti muzea.“

Zámek mimo komplexní rekonstrukce nabízí i nové stálé expozice, informační centrum a potřebnou infrastrukturu pro cykloturistiku.  Jedna z expozic se nazývá „Jak se jezdilo do Roztok na letní byt. Život v letovisku. Historie prvního přípražského letoviska prezentovaná dobovými interiéry letních vil“ a návštěvníci se mohou seznámit s  počátky pronikání střední vrstvy obyvatel z velkoměsta na venkov. Roztocké Tiché údolí je z časového hlediska nejstarší lokalitou tohoto typu. Vily určené k letnímu pobytu zde byly postaveny po roce 1851. Expozici v současnosti doplňuje výstava „Slavné středočeské vily.“ Přízemí zámku nabídne expozici s názvem „Jak bydlel a úřadoval pan správce. Vrchnostenská správa panství. Obytné prostory a kancelář vrchnostenského úředníka Liechtensteinského panství na konci 18. století“. Nechybí samozřejmě ani místní historická expozice.

Více o aktuálním programu Středočeského muzea v Roztokách naleznete na stránkách http://www.muzeum-roztoky.cz/

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama