ing.arch. Zdeněk Kupec

  • ANO 2011
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.07.2014 18:20:04

K revitalizaci nám. Jiřího z Poděbrad (článek z 26.5.2014)

K revitalizaci nám. Jiřího z Poděbrad (článek z 26.5.2014)

Článek zveřejněný před setkáním a debatou Rady MČ Prahy 3 s veřejností na téma : Příprava revitalizace a architektonického řešení náměstí Jiřího z Poděbrad konaném dne 9.6. 2014 od 18. hod. v jídelně ZŠ nám. Jiřího z Poděbrad

 

Revitalizace nám. Jiřího z Poděbrad

Vývoj :

V roce 2000 proběhla dvoukolová architektonicko-urbanistická soutěž na téma úpravy veřejného prostoru nám. Jiřího z Poděbrad.  Zúčastnilo se jí cca 15 autorských týmů a tehdejší zastupitelstvo  MČ Prahy 3  (ODS) vybralo jako vítěze  MCA atelier s.r.o. (Dykova 1, Praha 10, IČO : 27418634, Ing. arch. Miroslav Cikán, Ing. arch. Pavla Melková). Studie MCA navrhovala rozlehlou zpevněnou plochu před průčelím kostela (dnes označovanou jako „buzerplac starostky Hujové“), likvidaci stávající zeleně (např. vzrostlé řady sakur) a mohutnou výsadbu vzrostlých stromů v osově souměrných stromořadích. Součástí návrhu bylo dále násilné odstranění fontány, výdechu metra i zastřešení výstupů z metra a návrh nepředjímal řešení podzemních garáží ani prostoru pro farmářské trhy.

V roce 2002 získala MČ Praha 3 na tuto akci stavební povolení, ale investiční částka určená pro náměstí byla  poskytnuta na pomoc obcím postiženým povodněmi.

V letech 2009 – 2012 byl vypracován a projednán projekt podzemních garáží pod východní částí náměstí, jehož realizace byla však pro svou finanční náročnost pozastavena.

Příprava obnovy náměstí Jiřího z Poděbrad (+ kroky pro zapsání kostela Nejsvětějšího Srdce Páně mezi památky UNESCO) se znovu objevila v  programových cílech Rady městské části Praha 3 pro období 06/2012 – 10/2014 (Koalice TOP 09, ČSSD a ŽnS).   Nové zveřejnění záměru revitalizace  náměstí vyvolalo u občanů MČ Prahy 3 petiční iniciativu za záchranu „fontány“ (dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním) a donutilo radnici svolat na 15. srpna 2013 mimořádné zastupitelstvo.

Současný stav :

K seznámení občanů s aktuálním průběhem přípravy revitalizace náměstí zve radnice MČ Prahy 3 v termínu 9. června 2014 na Prezentaci přípravy revitalizace náměstí Jiřího z Poděbrad.

Moje oponentura :

Celková koncepce MCA atelieru řešení náměstí jako městského parku s velkým podílem vzrostlé zeleně (prakticky „les“) a vydlážděnou plochou  směrem ke Slavíkově ulici  je  CHYBNÁ !  Park na rozhraní Prahy 2 a 3 máme přímo přes křižovatku Vinohradské se Slavíkovou ulicí, jsou to sady Svatopluka Čecha. Náměstí Jiřího z Poděbrad má plnit hlavně jiné funkce než parku a to především „prostoru“ pro setkávání lidí, jako jsou akce typu Žižkovský masopust, oslavy jara - 1. máj, vinobraní, Den dětí, advent, koncerty, farmářské trhy atd. na přiměřeně vymezené a připravené ploše. Nejcennější hodnotou náměstí  není kostel, ale jeho otevřený prostor v pravidelné blokové zástavbě Žižkova a Vinohrad.  Bohužel tuto hodnotu návrh MCA atelieru nectí a nejlépe je to patrné z níže přiložených fotografií modelu !

Vodní prvek - kašna -  na náměstí historicky patří . Její  odstranění a v aktualizované studii i nahrazení  jiným vodním prvkem  je kulturní barbarství a plýtvání penězi daňových poplatníků. Výstupy z  vestibulu metra není vhodné pod jakoukoliv záminkou odstraňovat, (max. aktualizovat design), protože stávající eskalátory nejsou navrženy jako.otevřená technologie (vlivu deště a sněhu) a ani kanalizace vestibulu není takto dimenzována.

Ani výdech z metra, což je mimochodem také plastické dílo s estetickou hodnotou, nelze  podle specializovaného projektanta-vzduchotechnika Metroprojektu a.s. úplně  odstranit.

A ještě ke kostelu Nejsvětějšího Srdce Páně :  jistě si zaslouží návrh na zařazení  na seznam světového kulturního dědictví UNESCO  (i když  arch. Plečnik je autorem i lepších kostelů, např. sv.Františka v Lublani nebo projektu kostela sv.Antonína v Bělehradě), ale hlavně neberme si kostel jako záminku k utracení  přehnaných 89 mil Kč za nešetrnou revitalizaci náměstí ; ostatně s  Římskokatolickou farností  u kostela ani s farářem Ing. Zdeňkem  Wasserbauerem Th.D. nikdo záměr revitalizace  náměstí nekonzultoval !

ZÁVĚR (Volební teze) :

A)  Revitalizace nám. ?                         ANO, ale jinak a hospodárněji,  Ne za 89 mil. Kč !

B)  Fontána  ak. sochaře Šedivého ?    ANO, jako „genium loci“ na náměstí patří !

Ing.arch. Zdeněk Kupec

stávající stav

navrhovaný stav - vizualizace

fotografie modelu

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama