Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2014 7:25:35

V Příbrami skončila již 25. Prokopská pouť

V Příbrami skončila již 25. Prokopská pouť

V Příbrami se první červencový víkend konala tradiční, letos již 25. Prokopská pouť.

V Příbrami se první červencový víkend konala tradiční, letos již 25. Prokopská pouť. Zábava začala již v pátek, v areálu dolu Marie, v sobotu pokračovala předáním klíčů od města zástupcům hornictva a březohorským spolkům, dalším programem a otevřením pouti, hlavní program byl směřován na neděli.

Už ráno začal ve staré Příbrami průvod horníků, perkmistra, baráčníků, praporečníků a mažoretek, který došel až ke kostelu Sv. Prokopa na Březových Horách.

Jako každý rok se tradičním spolupořadatelem stalo i Hornické muzeum, které mělo v hornickém skanzenu v  Březových horách co oslavovat.  Dopoledne slavnostně představilo nový exponát - vzorek ryzího stříbra o hmotnosti přes 10 kg, který původně pochází z Příbrami, bývalé uranové šachty č. 21, kde byl nalezen v roce 1980. V říjnu 2013 byl tento jedinečný nerost náhodně objeven na největší evropské burze minerálů v Mnichově, díky tehdejšímu hejtmanovi Středočeského kraje Josefu Řihákovi, který se zasloužil o uvolnění finančních prostředků kraje na nákup tohoto vzorku, se minerál mohl po 34 letech vrátit do Příbrami.

Odpoledního programu na dole Anna se zúčastnil mimo zástupců města, hornických spolků a spousty návštěvníků i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

„Hornické muzeum má skutečně co oslavovat. Může se pyšnit čerstvě získaným titulem Národní kulturní památka. Slibně se vyvíjí návštěvnost, takže možná bude trhat rekordy. A nestagnuje, nýbrž se rozvíjí, o čemž svědčí i nové expozice třeba právě zde na dolu Anna nebo nezbytné získané pozemky od podniků Diamo a Dopeko, které dnes muzeu předáváme.“ doprovodil slovy předávání symbolického klíče řediteli muzea Josefu Velflovi radní Štefek. Klíč získal jako zástupce kraje právě od ředitele společnosti Diamo.

Nabitý program pak doplnili vhodnými scénkami i šermíři - za jedno z témat si vzali i zrekonstruovaný parní těžní stroj Breitfeld & Daněk z roku 1914 z dolu Anna, který svědčí o vysokém umění našich techniků, strojařů a dělníků.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama